Összesen 1933 év börtönbüntetést mértek ki kedden egy spanyol orvosra, aki 275 pácienst fertőzött meg hepatitis C vírussal oly módon, hogy ugyanazt a fertőzött injekciós tűt használta morfium-injekciók beadására, amivel magának is befecskendezte a szert.

Az elítélt altatóorvosként dolgozott négy valenciai kórházban is. 1988 és 1997 között okozta a fertőzéseket. A betegek közül négyen meghaltak a májat megtámadó kórban. A hepatitis C vírust hordozó, emellett morfiumfüggő orvos rendszerint először magának adott be egy adagot a fájdalomcsillapítóból, majd a maradékot befecskendezte a betegeknek.

A vádlott azzal védekezett a bíróság előtt, hogy nem tudta máshogy kielégíteni szenvedélybetegségét. A bíróság nem fogadta el ezt az érvet, kijelentve: az orvos úgy is kielégíthette volna morfiumfüggőségét, hogy közben nem betegít meg másokat.

A börtönbüntetés mellett - amelyből a spanyol jog szerint legfeljebb húsz évet tölthet le - tetemes kártérítésre is kötelezték őt. A bíróság összesen húszmillió eurót ítélt meg a 275 beteg hozzátartozóinak, ebből 150 ezret a négy elhunyt családja számára.