Hatalmas népszerűséget hozott az észt kormánynak a szoborvita

2007.05.16. 10:31

Példa nélküli mértékben növelte Andrus Ansip észt kormányfő és pártja népszerűségét a tallinni szovjet emlékmű eltávolítása miatt Oroszországgal kialakult feszültség - derül ki egy kedden nyilvánosságra hozott felméréséből. A jobboldali liberális Észt Reformpárt (ERE) most abszolút többséget is szerezhetne.

Abszolút többséget hozhatna Andrus Ansip észt miniszterelnök pártjának egy most tartott választás - állítja egy kedden közzétett felmérés. Mindezt a tallini szovjet emlékmű április végi eltávolításának, és az ezt követő orosz-észt vitának köszönheti a kormányzó Észt Reformpárt (ERE) - az MTI szerint. A felmérés adatai szerint az észtek 46 százaléka Ansip pártjára szavazna.

Juhan Kivirahk észt politológus szerint a Reformpárt népszerűségének emelkedését szinte teljes egészében annak köszönheti, hogy Ansip nem volt hajlandó kompromisszumra a "bronzkatona" ügyében, és ragaszkodott ahhoz, hogy az emlékművet a tallinni belvárosból egy város széli katonai temetőbe helyezzék át. A népszerűség megőrzése elsősorban attól függ, hogy a kormány képes lesz-e a gazdasági helyzetet stabilizálni - vélekedett az elemző.

Ansip pártja a március elejei észt törvényhozási választásokon a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg, ezzel a legerősebb pártként jutott be a parlamentbe. Jelenleg a Pro Patria-Res Publica Szövetséggel (IRPL) és az Észt Szociáldemokrata Párttal (SE) alkotott jobbközép kormánykoalíciót vezeti.

A szovjet emlékművet egy tallini térről egy temetőbe helyezték át, de az észtországi orosz közösség az ellenük intézett támadásként élte meg a döntést. A kitört zavargásokban egy ember meghalt, több százan megsebesültek. Vlagyimir Putyin orosz elnök blaszfémiának nevezte a szobor áthelyezést. Az észtországi oroszok többsége évek óta panaszkodik a hátrányos megkülönböztetésre, és amiért sokan nem kapnak állampolgárságot.

(MTI)/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK