Álépületek ölik ki a múltat Moszkvából

2007.05.15. 14:13

Az építészeti utánzatok városává válhat Moszkva, ha folytatódik a jelenlegi trend - állítják brit és orosz építészek. Az orosz fővárosban az utóbbi öt évben 1000 történelmi épületet romboltak le, sokuk helyére az eredetit utánzó másolatot építettek. Az építészek annyira aggódnak, hogy tanulmányukat Putyin elnöknek is megküldték.

Végveszélyben van Moszkva egyedülálló és változatos építészeti öröksége - állítják orosz és brit szakértők. A hétfőn közzétett, Válsághelyzetben a moszkvai örökség című tanulmány készítői szerint az orosz főváros építészeti utánzatok városává változik, ami a tanulmány szerint csak a "Guccival tömött oligarchafeleségekhez" illik.

Az építészek azt állítják, hogy a Jurij Luzskov polgámester alatt végbevitt pusztítás elképesztő. Az elmúlt öt év alatt nem kevesebb, mint 1000 történelmi épület tűnt el nyomtalanul, amelyek közül körülbelül 200 számított műemléknek. Pedig az orosz műemlékvédelmi törvények szigora megfelelő, épp csak a korrupt hivatalnokok miatt nem lehet őket betartatni. Ráaádásul számos nagy múltú épület vált tűz martalékává rejtélyes körülmények között. A lerombolt házak helyére ugyanakkor olyan épületeket emelnek, amelyek a régieket majmolják.

"Veszélyben vannak az összes korszak építészeti emlékei. Semmi sem sérthetetlen" - idézi a Guardian Marcus Binney-t, a Mentsük meg Európát nevű szervezet elnökét. "Moszkvát az a veszély fenyegeti, hogy pótlékváros lesz, amely nevetségesen utánozza a nagy múltat. Az az uralkodó nézet, hogy egy régi épület modern változata ugyanolyan jó, ha nem jobb, mint az eredeti, elveszett a valódiság elve."

A jelentésben számos példával támasztják alá a megállapításokat. A Nagy Katalin által a 18. században építeni kezdett, de be nem fejezett Cáricsnyót - amely az utóbbi időkig egyfajta romantikus rom volt egy népszerű parkban - Luzskov egy jó csomó betont felhasználva, hanyag restaurálással fejeztette be. Hasonlóan vitatott a híres Moszkva és az 1960-as évelben épített Rosszíja hotelek lebontása és újraépítése.

Eközben számos 17. századi épület tűnik el, idén például több, a Kreml közelében fekvő régi kereskedőházat bontottak le. "Ódon hangulatú utcák hagyományos festésű faépületeinek sorait és folyópartokat pusztítanak el, megfosztva a várost legfestőibb látképeitől" - áll a jelentésben, amelyet Vlagyimir Putyin elnöknek is megküldtek.

Moszkva különösen gazdag építészeti örökséggel rendelkezik, Berlinhez hasonló indusztriális stílusjegyei mellett jellemzőek a modernizmus konstruktivista épületei, továbbá a Sztálin-éra sokemeletes házai és a nyári paloták, jóllehet a külvárosok képét házgyári lakótelepek végeláthatatlan sora formálja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK