Jóváhagyta a szerb parlament az új kormányt

2007.05.16. 0:27

Jóváhagyta kedden késő este az új szerb kormány összetételét a belgrádi parlament. A 250 fős törvényhozásban 133 képviselő a kabinetre, ellene pedig 103 szavazott. A tartózkodók száma 3 volt. Az ülésteremben a voksolás idején 244 képviselő tartózkodott. A kormányfői tisztséget továbbra is Vojislav Kostunica tölti be.

A parlamenti jóváhagyás mindössze fél órával azelőtt született meg, hogy lejárt az a határidő, amely után a szerb alkotmány értelmében új választást kellett volna kiírni. A délszláv országban január 21-én tartottak parlamenti választásokat, de ezt követően négy hónapon át tartó kemény viták folytak arról, hogy a radikálisok által megnyert voksolás után felálló kormány milyen összetételű legyen. Az alkotmány értelmében ha kedd éjfélig nem sikerült volna megegyezni a kormány összetételéről, úgy ismét szavazóurnák elé kellett volna szólítani a választókat. Emellett az Európai Unió is jelezte, hogy olyan kormányt szeretne látni Belgrádban, amely a demokrácia fejlesztésének az elkötelezett híve.

Az új kormánykoalícióban a Boris Tadic szerb elnök vezette reformernek tartott Demokrata Párt (DS), valamint a régi-új miniszterelnök mérsékelten nacionalista Szerbiai Demokrata Pártja (DSS) és a neoliberális, Mladjan Dinkic irányítota G17 Plus nevű párt vesz részt.

A parlamenti ülés napközben egy időre megszakadt annak hírére, hogy a szerb biztonsági erők nagyszabású razziát kezdtek Belgrádban a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladic kézre kerítésére. Ez a szélsőségesen nacionalista Radikális Párt (SRS) és az ellenzéki Szocialista Párt (SPS) képviselőinek a heves tiltakozását váltotta ki. Az új szerb kormánynak 25 tagja van: 13 a DS, 8 a DSS és 4 a G17 Plus képviseletében.

Szerdán Belgrádba várják Olli Rehnt, az EU bővítési biztosát, aki az új szerb vezetéssel várhatóan arról tárgyal majd, hogy Szerbia mennyire veszi komolyan Mladic elfogásának az ügyét. A volt tábornok személye ugyanis az EU és a balkáni állam közötti kapcsolatok kedvező alakulásának a legfőbb akadálya.

KAPCSOLÓDÓ CIKK