Nincs foganatja a Hamász tűzszüneti felhívásának

2007.05.16. 23:36

Újabb négy személy vesztette életét szerda este a Gázai övezetben annak ellenére, hogy a Hamász palesztin mozgalom nem sokkal korábban rádióadóján keresztül tűzszünetet hirdetett. Az ellenlábas Fatah mozgalom vezetője, Mahmúd Abbász palesztin elnök is utasította a hozzá hű biztonsági szolgálatokat a harcok beszüntetésére.

A szerda este kialkudott tűzszünet óta, amely a korábbiakhoz hasonlóan a jelek szerint ugyancsak hatástalan maradt, a halottak mellett heten sebesültek meg a palesztin belharcokban. Ezúttal a Hamász és a Fatah is két-két aktivistáját vesztette el. A fegyvereseket az övezet északi, illetve déli részén érte halálos lövés.

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a Gázai övezetben Iszmáil Haníje palesztin kormányfő testőreire - közölte egy Hamászhoz közel illetékes. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy a lövöldözésnek vannak-e áldozatai.

A szakadatlanná vált ellenségeskedésekben szerdán összesen 18-an haltak meg. Az elmúlt hat nap halálos áldozatainak a száma pedig meghaladja a negyvenet, és a sebesültek száma is száz fölé emelkedett.

Május 11-e óta négy alkalommal egyezett meg a két palesztin szervezet tűzszünetről, de a fegyvernyugvási egyezmények közül egyik sem bizonyult tartósnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK