Al-Kaida-robbantással kezdődött a választás Algériában

2007.05.17. 16:29

Újabb halálos bombamerénylettel kezdődött a parlamenti választás Algériában. Constantine városában egy ember meghalt, öten megsérültek a maghrebi al-Kaida által elvállalt robbantásban, amelyet a belügyminiszter a demokratikus rendszer elleni szabotázsnak nevezett. A választáson 24 pártra lehet szavazni, az iszlamisták azonban 1992 óta nem indulhatnak.

Robbantássorozat és szigorú biztonsági intézkedések kísérik a parlamenti választást Algériában. Egy Constantine-ban történt csütörtöki bombamerényletben egy ember meghalt, és öten megsérültek. A robbantást ugyanaz a maghrebi al-Kaida vállalta magára, amely az áprilisi, 33 halálos áldozatot követelő algíri merényleteket is elkövette.

Nureddin Jazid Zerhuni algériai belügyminiszter szerint a merénylet nem volt váratlan. "Számítottunk hasonló cselekményekre. Ez az algériai demokratikus rendszer elleni szabotázsakció volt. A legjobb ellenszere, ha sokan mennek el szavazni" - mondta a belügyminiszter.

Algériai al-Kaida

Az iszlamista Algériáért is küzdő maghrebi al-Kaida - amely részben az Ima és Harc Szalafista Csoportból (GSPC) alakult - a választás bojkottjára szólított fel. Azért is akarják megdönteni az algériai kormányt, mert az iszlamista párt már 1992 óta nem indulhat a választásokon.

Akkor, a felmérések szerint az iszlám radikálisok nyerték volna a szavazást, ezért a hadsereg elhalasztotta a voksolást, és ez felkelést robbantott ki. Azóta a kormány becslései szerint 200 ezer civil, katona és iszlamista harcos vesztette életét az összecsapásokban és merényletekben.

Az algériai kormány és Abdelaziz Buteflika elnök legutóbb augusztusban hirdetett amnesztiát az iszlamistáknak, cserébe a fegyverletételért, miközben a hadsereg a militánsok búvóhelyeit igyekezett felszámolni a hegyekben.

Marad, ami volt

A csütörtöki választáson a szavazók 24 pártból választhatják ki a 389 parlamenti képviselőt. A BBC algíri tudósítója szerint az iszlamistákkal szemben álló algériai kormány eddig megbízható partner volt Washington számára, és igyekezett felszámolni az iszlám szélsőséges csoportokat.

A várakozások szerint az algériai függetlenségért harcoló Nemzeti Felszabadítási Frontból (FLN), a Demokratikus Nemzeti Gyűlésből (RND) és a Mozgalom a Társadalomért és a Békéért (MSP) szervezetből álló koalíció kapja majd a szavazatok oroszlánrészét.

Gyenge parlament

Algériában az igazi hatalom azonban nem a parlament, hanem az elnök és a hadsereg kezében összpontosul, ezért a választások önmagukban nem túl fontosak - írta a BBC. A részvételi arány sem lesz túl magas a várakozások szerint, mert sok algériai nem hiszi, hogy a politikusok bármi változást hozhatnának az életükre nézve.

Az International Crisis Group (ICG) nevű szervezet szerint a parlament csupán díszlet, ami álcázza az elnök és katonaság hatalmát. "A választás csupán a politikai kártyapakli újrakeverése: van némi változás, de a szereplők nagyjából ugyanazok maradnak" - mondta Hugh Roberts, az ICG munkatársa.

Tudósítók szerint a csütörtöki szavazás valójában azt mutatja majd be, hogy hol tart Algéria a háború vége és az először 1999-ben, majd 2005-ben meghirdetett nemzeti megbékélés kezdete óta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK