A pápa és Bush is felkerült az emberi jogi szégyenfalra

2007.05.17. 18:15

Szégyenfalat állított össze a Human Rights Watch jogvédő szervezet azokról a vezetőkről, akik a szervezet szerint komoly fenyegetést jelentenek az emberi jogokra nézve. A listán szerepel a pápa, aki a HRW szerint a homoszexuálisok jogai ellen lobbizott, valamint George Bush amerikai elnök, amiért programja az önmegtartóztatásra fekteti a hangsúlyt az AIDS elleni küzdelemben, de ott van a szégyenfalon az iráni elnök, a lengyel oktatási miniszter és egy filippínó képviselő neve is.

A homofóbiaellenes világnap alkalmából szégyenfalat állított össze a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A HRW szerint a lista célja nem az, hogy összegyűjtse az emberi jogokat legdurvábban megsértő politikai és szellemi vezetőket, hanem olyan embereket szeretne bemutatni, akik arra használták fel befolyásukat, hogy alapvető emberi jogokkal szemben lépjenek fel.

A HRW "díjazottjai":

XVI. Benedek pápa - a családok aláaknázásáért

A HRW szerint a pápa a katolikus tanítást jóval túllépve fejtette ki nézeteit a homoszexualitásról. A szervezet azt állítja, a pápa több országban is fellépett azok ellen, akik az egynemű párok számára a heteroszexuálisokat megillető jogokat szerettek volna kiharcolni. Erre utal, hogy amikor 2005-ben Spanyolországban a homoszexuálisok házasságát lehetővé tevő törvényt fogadtak el, a pápai intézet felszólította a spanyol hivatalnokokat, hogy tagadják meg az egynemű párok esketését - állítja a HRW.

George Bush amerikai elnök - a közegészségügy veszélyeztetéséért

A HRW szerint Bush azzal érdemelte ki helyét a listán, hogy az AIDS-helyzet javítására kidolgozott amerikai elnöki programban (PEPFAR) a megelőzésre fordított összegek harmadát olyan programokra különítették el, amelyek a házasság előtti önmegtartóztatást próbálják népszerűsíteni. Ez veszélyezteti a melegeket, akiknek azt az üzenetet küldi az PEPFAR, hogy számukra nincs lehetőség a biztonságos szexre, illetve egyúttal létfontosságú információktól zárja el őket - állítja a szervezet.

Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök - köz- és magánbotrányok okozásáért

A HRW szerint az iráni elnök nevéhez olyan, a társadalmi erkölcstelenségek elleni programok kötődnek, amelyek következtében irániak ezreit tartóztatták le és zárták börtönbe csak azért, mert a szokványostól elütő módon öltözködtek vagy viselkedtek. Az elmúlt hetekben például nők ezreit tartóztatták le, amiért nem az iszlám szellemiségének megfelelő ruhát viseltek - írja a HRW. A szervezet szerint az iráni kormány vallási okokra hivatkozva a másként gondolkodók és a homoszexuálisok ellen is az emberi jogok megsértésével lép fel.

Roman Giertych lengyel oktatási miniszter - gyerekek veszélyeztetéséért

A HRW szerint a konzervatív lengyel kormány tagjaként Roman Giertych olyan törvényt akart elfogadtatni a lengyel törvényhozással, amely börtönnel fenyegette meg a gyerekek előtt homoszexualitást emlegető tanárokat, jogvédőket. A törvény elfogadása oda vezethet, hogy az AIDS-megelőzés érdekében alapvető fontosságú információk nem juthatnak el az iskolákba - írja a HRW.

Bienvenido Abante fülöp-szigeteki képviselő - amiért megpróbálta saját szexuális irányultságát másokra kényszeríteni

Abante szerint a homoszexuálisokat ki kell kúrálni és át kell őket nevelni heteroszexuálisnak - állítja a HRW. Hozzájárult emellett a nemek közti egyenlőtlenségek visszaszorítását és a melegek védelmét szolgáló törvény megbuktatásához is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK