Izraeli harcskocsik hatoltak be Gázába

2007.05.17. 18:44

Több mint egytucatnyi izraeli páncélos hatolt be csütörtök este a palesztin belharcok sújtotta Gázai övezetbe Dugit egykori zsidó telep térségében, mintegy 200 méteres mélységben - közölték palesztin biztonsági források. Előzőleg Izrael légi csaőpásokgat mért Gáza városában lévő palesztin célpontokra.

Az első izraeli légi csapás egy olyan épületet ért, amely a Hamász közlése szerint elit testőrségének irányítását látták el. Itt palesztin szemtanúk és kórházi források szerint egy ember halt meg, további 45 megsérült.

Nem sokkal később egy gépkocsit ért találat, amelyben a Hamásztól származó tájékoztatás szerint a szervezet két magas rangú tisztségviselője utazott. A kocsi egyik utasa meghalt, a másik megsérült. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a támadás egy rakétatámadásokra szakosodott különítményt vett célba.

Néhány perccel a második légi csapás után egy lakókocsit ért találat, amelyben egy magas rangú illetékes biztonsági emberei laktak. A Hamász és az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint ennek a támadásnak is egy halálos áldozata volt, a sérültek száma nyolc.

Izrael közben egy negyedik légicsapást is végrehajtott egy gázai célpont ellen: az övezet déli részén egy gépkocsit ért rakétatalálat. A támadásban a jármű utasai - egy apa és két fia - életét vesztette - közölték palesztin biztonsági források.

E források szerint a napnyugtakor célba vett jármű egy kisteherautó volt, amely egy szeméttelep ellenőrzésére indult. A palesztin illetékesek szerint előfordul, hogy a militáns palesztinok ilyen gépkocsival szállítják a rakétákat, s az izraeli légierő tévedésből lőhetett ki rakétát a járműre.

Hamász-aktivisták közölték, hogy az izraeli légicsapást megelőzően három rakétát lőttek ki Izraelre ebből a térségből..

Izraeli vezetők szerdán "kemény választ" ígértek az elmúlt napokban izraeli területekre kilőtt rakétákra. Szderót város térségében három nap alatt mintegy 50 palesztin rakéta csapódott be.

Washingtonban a Fehér Ház szóvivője úgy vélekedett: Izrael "nagy önmérsékletet tanúsított" az elmúlt napokban a palesztin rakétatámadásokkal szemben, és a csütörtöki támadásokkal "önvédelemhez való jogát gyakorolta".

A Hamász és a Fatah fegyveresei között létrejött tűzszünet eredményeként csütörtökön jelentősen mérséklődtek a harcok, mégis a délutáni órákig három halálos áldozatot követeltek az összetűzések.

KAPCSOLÓDÓ CIKK