Merkel és Sarkozy az együttműködés mellett tett hitet

2007.05.17. 0:21

A kora éjszakába nyúlóan, több mint két órán keresztül tárgyalt egymással Berlinben Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök. A tárgyalások kezdete előtt a német kancellár és a francia elnök külön-külön nyilatkozatban egyaránt hitet tett a két ország közötti barátság és együttműködés erősítése mellett. Mintegy ezt a szándékot is megerősítendő, a két vezető tegezte - s az elnöki érkezéskor megölelte és két oldalról megcsókolta - egymást.

Sarkozy - közvetlenül elnöki beiktatása után - rendkívüli gesztusként látogatott szerda este a német fővárosba. A felek ezzel is jelezni kívánták, hogy a kétoldalú együttműködésnek a korábbinál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, s ezt erősítették meg a Sarkozy érkezése után elhangzott, ünnepi nyilatkozatokban is.

Értesülések szerint a hivatalos tárgyalásokkal egybekötött vacsora során Sarkozy biztosította Angela Merkelt arról: Franciaország támogatja, hogy mielőbb megoldást találjanak az európai alkotmányos, illetve intézményes válságra. Egyidejűleg az új francia elnök támogatásáról biztosította a kancellár azon törekvését is, hogy a német elnökséget lezáró, június végi EU-csúcs sikeres legyen.

Angela Merkel - még a tárgyalások előtt - köszönetet mondott Sarkozynek a beiktatást követő látogatásért, hangsúlyozva, hogy kormánya ezt a szoros barátság jeleként értékeli. A kancellár asszony hangoztatta, hogy a hagyományos német-francia barátság talaján lehet tovább építkezni, s hozzáfűzte: Berlin folytatni kívánja, s még intenzívebbé kívánja tenni az együttműködést.

Merkelhez hasonlóan a barátság gesztusaként értékelte berlini vizitjét Nicolas Sarkozy. A francia elnök a két ország barátságát szentnek és sérthetetlennek nevezte. A látogatás szimbolikus jelentősége mellett kiemelte annak politikai jelentőségét, utalva arra, hogy azonnal munkához kell látni a közös problémák megoldása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK