Kirúgták pártjából a Sarkozy kormányába álló szocialistát

2007.05.18. 17:04

Kinevezése után kizárták a francia Szocialista Pártból Bernard Kouchnert, akit az új konzervatív elnök, Nicolas Sarkozy külügyminisztere lesz. "Kouchner többé nem a Szocialista Párt tagja" - jelentette be Francois Hollande pártelnök, az elökválasztáson vesztes Ségolene Royal élettársa. Hollande látszatnyitásnak nevezte Kouchner kinevezését. Rachida Dati új igazságügyi miniszter személyében először kapott tárcát észak-afrikai származású politikus.

Élete vágya teljesült Bernard Kouchner szocialista politikusnak, amikor Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és miniszterelnöke, Francois Fillon külügyminiszternek nevezte ki a pénteken megalakult új francia kormányba. A Szocialista Párt (PS) azonban azonnal kizárta Kouchnert, látszatnyitásnak nevezve kinevezést.

A szocialista Kouchner és Hervé Morin, a centrista Unió a Francia Demokráciáért (UDF) nemzetgyűlési frakcióvezetőjének védelmi miniszterré kinevezésével Sarkozy nem titkolt célja volt, hogy a júniusi parlamenti választások előtt a megosztott francia társadalom baloldali szavazói felé tegyen gesztusokat.

Hatalom határok nélkül

Kouchner, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet társalapítója, egykori vezetője, korábbi koszovói ENSZ főképviselő több szocialista kormányban is részt vett 1988 és 2002 között: a humanitárius tevékenység államtitkára, illetve egészségügyi miniszter volt.

Úgy tűnik azonban, hogy Kouchnert, aki csak 1998-ban lépett be a PS-be, nem érdekli különösebben kizárása, mert úgy érzi, a szocialisták nem ajánlottak számára olyan helyet, amelyet megérdemelt volna, tekintettel arra is, hogy ő az ország egyik legnépszerűbb személyisége - írja az MTI.

Kouchner rendhagyó politikai személyiség, aki mindig ragaszkodott véleményének szabad kifejezéséhez. Az iraki háború idején a francia közvélemény főáramával szembeszállva sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Franciaország elhatárolta magát az amerikaiak háborús terveitől. "Amennyiben az ő oldalukon álltunk volna, el lehetett volna kerülni a háborút" - mondta Kouchner 2003-ban.

Az új külügyminisztert - akárcsak Sarkozy elnököt - nyitottabbnak tartják, mint elődeit. Törökország európai uniós tagságát azonban, szemben Sarkozyvel, nem ellenzi.

Az első észak-afrikai miniszter

A pénteken bejelentett új francia kormány - Sarkozy ígéreteinek megfelelően - jelentősen áramvonalasabb az előző kabinetnél. Felére csökkentette a minisztériumokat, amelyeknek felét női miniszterek vezetik. Francia minisztérium élére először került észak-afrikai származású politikus a 41 éves Rachida Dati igazságügyi miniszter személyében.

A kormány második embereként, államminiszterként tér vissza a francia politika életbe a 61 éves Alain Juppé a környezetvédelemért és a tartós fejlődésért felelős tárca élén. Jacques Chirac leköszönt államfő egykori miniszterelnökét a kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) elődjének illegális pártfinanszírozási ügyei miatt 2004-ben 14 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A korábbi bejelentéseknek megfelelően Sarkozy létrehozta a "bevándorlási, integrációs, nemzeti identitási és fejlesztési-együttműködési minisztériumot". Élére az 59 éves Brice Hortefeux, a köztársasági elnök legrégebbi és legbizalmasabb politikai szövetségese került.

A korábbi munkaügyi és szociális miniszter, Jean-Louis Borloo kapta a reformokért felelős, átszervezett gazdasági, pénzügyi és munkaügyi tárcát. A volt védelmi miniszter, Michele Alliot-Marie lett a belügyminiszter.

A Szocialista Párt korábbi gazdasági főtitkára, Eric Besson - aki a két forduló között pártolt át Ségolene Royal szocialista jelölttől Sarkozy táborába - közvetlenül az államfő mellé rendelt, a "közélet értékeléséért" felelős államtitkár lett.

(MTI)/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK