Fiatalok Európai Parlamentje néven háromnapos, az EU intézményeinek döntési folyamatait szimuláló rendezvény kezdődött pénteken Újvidéken 160 szerb, német és Szerbiával határos országból érkezett fiatal részvételével.

A vajdasági tartományi képviselőházban tartott szerepjátékot Németország belgrádi nagykövetsége, a vajdasági kormány és parlament, a belgrádi EBESZ-misszió, az Európai Bizottság szerbiai küldöttsége, a müncheni Fiatalok és Európa Kutatóközpont, valamint Baden-Württemberg német tartomány politikai oktatási központja közösen szervezte.

A müncheni kutatóközpont által kidolgozott szimulációs gyakorlatban az lesz a fiatalok feladata, hogy az EU tagországainak, tagjelöltjeinek és egyes intézményeinek képviselőiként, illetve újságírókként lépjenek fel, s modellezzék azokat a döntéshozatali folyamatokat, amelyek az európai intézményrendszeren belül zajlanak.

A cél, hogy e komoly játékon keresztül jobban megismerjék az egyes országok, illetve az európai intézmények álláspontját, munkamódszereit.