Elutasítják a franciák Sarkozy új minisztériumát

2007.05.19. 17:45

A "külföldiellenesség legalizálásával" vádolják Nicolas Sarkozy francia elnököt, amiért egy minisztériumba vonta össze a bevándorlókkal foglalkozó összes hatóságot. Az új minisztérium nevében egyesíti a nemzeti azonosságot és a bevándorlást, ami sokak szerint elfogadhatatlan.

Egy nappal az új francia kormány összetételének kihirdetése után máris heves vita robbant ki a körül az új minisztérium körül, amely nevében a bevándorlást és a nemzeti identitást egyesíti.

Emberi jogi szervezetek, így az Uni(e) és a France Terre d,Asile arra figyelmeztettek, hogy az új tárcával a kormány "legalizálja a külföldiellenességet".  Az új minisztérium létrehozása elleni tiltakozásul lemondott tisztségéről nyolc történész abból a tizenkettőből, akik a bevándorlási múzeum kuratóriumának a tagjai. A múzeumot néhány hét múlva nyitják meg Párizsban.

"Nem a demokratikus állam feladata az azonosságtudat meghatározása - hangoztatták a lemondott történészek. - A bevándorlás és a nemzeti azonosság egyszerre történő említése elfogadhatatlan."

A "szuperminisztérium" egyetlen hatóság alá rendeli az összes, a bevándorlás kérdéseivel foglalkozó hatóságot, amelyek a múltban részben a szociális, részben pedig a belügyminisztérium alá tartoztak. Az új tárca gondolatát már az elnökválasztási hadjáratban fölvetette Nicolas Sarkozy, akit emiatt számos bírálat ért. Az új francia államfő szigorúbb ellenőrzés alá kívánja vonni a bevándorlást, megnehezítve a bevándorlók családtagjainak francia földre költözését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK