Hivatalosan is megtartják elnöküket a románok

2007.05.20. 19:10

A romániai szavazók közel háromnegyede Traian Basescu román köztársasági elnök menesztése ellen szavazott a szombati népszavazáson. Ellene kevesebb mint negyedük voksolt - a szavazok több mint 98 százalékának feldolgozása alapján. A részvétel 44 százalékos volt.

A szavazásra jogosult románok 44,04 százaléka vett részt a Traian Basescu leváltásáról szóló referendumon, amelyen a jelenlévők 74,3 százaléka voksolt az elnök menesztése ellen, és csak 24,92 százaléka foglalt állás a leváltás mellett - jelentették be vasárnap este Bukarestben.

Az országos választási központ a vasárnap délutáni - helyi idő szerint 19 órai - adatokat tette közzé, ezek már az összes szavazat 98,78 százalékának a megszámlálásán alapultak. A szavazási listán szereplő 18 137 839 állampolgár közül 8 053 009 élt szavazati jogával, alig több mint 44 százalék. Az érvénytelen szavazatok száma 62 566, azaz 0,78 százalékot tesz ki.

Ezek az adatok megerősítik a korábban már nyilvánosságra hozott becsléseket, vagyis a tisztségéből a parlament által egy hónappal ezelőtt felfüggesztett Traian Basescu visszatérhet a Cotroceni-palotába.

Basescu joggal éli meg győzelemként a népszavazás eredményét, hiszen a szavazásra jogosultak összlétszámának több mint egyharmada voksával tette le a garast hivatalban maradása mellett. Az elnök felfüggesztését és leváltását szorgalmazó politikai erők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a referendumon való részvételi arány sokkal alacsonyabb volt a korábbi napokban közzétett felmérések előjelzéseihez képest.

Bukaresti elemzők szerint ez a népszavazás jelentős "mozgásokat"  fog gerjeszteni nemcsak a belpolitikai paletta szereplői, a hatalmi ágak közötti viszonyban, hanem a pártokon belüli erőviszonyok terén is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK