Szélsőségesekkel birkózik a libanoni hadsereg

2007.05.20. 21:48

Súlyos összecsapások robbantak ki egy Tripoli környéki menekülttábornál a libanoni hadsereg és szélsőséges palesztin fegyveresek között. A szélsőségesek Tripoliba is beszivárogtak. A lövöldözéseknek félszáz halálos áldozata van - katonák, szélsőségesek és civilek. Vasárnap este robbantottak Bejrútban is.

Tizenöt iszlamista fegyveres, huszonhárom katona és tíz civil vesztette életét vasárnap  Észak-Libanonban, ahol a hadsereg és a Fatah al-Iszlám iszlamista palesztin csoport fegyveresei között robbantak ki összecsapások. A Tripoli környékén, a Nahr el-Barid menekülttábor körzetében kitört tűzpárbajban további 20 katona megsebesült. Palesztin illetékesek félszázra tették a civil sebesültek számát.

Négy iszlamista a menekülttábornál vesztette életét a pirkadat előtt kirobbant lövöldözésben, másik 11 a tripoli Mitejn városrészben végrehajtott akcióban, ahol a katonák megrohamoztak egy épületet, amelyben a szélsőségesek elsáncolták magukat. A rendvédelmi szervek két másik fegyverest őrizetbe vettek. Nem tudni, pontosan hány fegyveres barikádozta el magát a házban, az első hírek szerint körülbelül tízen voltak. Más palesztin szélsőségesek más városnegyedekben rejtőztek el.

A libanoni katonaság a menekülttábor környékén zajló összecsapásokban szenvedett veszteségeket, de több katonája a Tripolitól 10 kilométerre délre fekvő Kalamúnban halt meg, amikor a szélsőségesek lesből a menetoszlopukra támadtak. Tizenkilenc katonát kórházba kellett szállítani, többük állapota súlyos.

Az összecsapások azt követően robbantak ki, hogy az al-Kaidával kapcsolatba hozható szervezet fegyveresei vasárnap reggel elfoglalták a libanoni katonák őrposztját a a Tripoli közelében lévő menekülttábor bejáratánál. A hadsereg néhány járművét is , megkaparintották. A libanoniak erősítést vezényeltek a 30 ezres táborhoz, és ekkor tört ki lövöldözés.

Vasárnap délután a menekülttábor környékén folytatódtak az összecsapások, a hadsereg körülzárta a fegyvereseket.

A Fatah al-Iszlám vasárnap közleményben figyelmeztetett, hogy "megnyithatja a pokol kapuit" Libanonban, és felszólította a hadsereget, kerülje "a provokatív akciókat". A közlemény hitelességét egyelőre nem lehetet ellenőrizni, de a stílusa hasonlított a csoport által korábban közzétett közleményekéhez.

Eközben nagy erejű robbanás rázta meg vasárnap késő este a libanoni fővárost, legalább egy ember meghalt. A detonáció egy bevásárlóközpontnál történt a libanoni főváros többségében keresztények lakta keleti negyedében. Tévéjelentések szerint egy parkoló autó alatt elhelyezett pokolgép lépett működésbe.

Szíria ideiglenesen lezárta két, észak-libanoni határátkelőjét az összecsapások miatt, "a szíriai és a libanoni lakosok biztonságának megőrzése" érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK