Az Egyesült Államok 30-40 ezer katonát még évtizedekig Irakban állomásoztathat - idézte Peter Pace tábornokot, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét hétfőn az NPR rádió.

Pace tábornok egy szenátusi meghallgatáson kijelentette: a Pentagon vizsgálja a hosszú távú, csökkentett amerikai katonai jelenlét lehetőségeit Irakban.

Annak ellenére, hogy a Fehér Házra és a védelmi minisztériumra egyre növekvő nyomás nehezedik a kongresszus és a közvélemény részéről az iraki háború befejezésére, a teljes csapatkivonásra, a Pentagon azt vizsgálja, mekkora csapattörzzsel lehet akár még évtizedekig Irakban maradni.

Arra a kérdésre, hogy a Pentagon számba vette-e már a teljes kivonulás lehetőségét, Pace közölte: a védelmi minisztérium "nem adott még utasítást a teljes csapatkivonás tervének kidolgozására".

Elmondta: az amerikai katonai vezetés folyamatosan cseréli az állományt, és felkészültek arra, hogy idővel csapaterősítést vagy létszámcsökkentést hajthassanak végre. A teljes kivonás elrendelése azonban még nem merült fel - tette hozzá.

Az NPR szerint az amerikai katonai jelenlétet két tényező befolyásolja: az iraki megbékélés, illetve az amerikai közvélemény. Az AP/Ipsos friss felmérése szerint az amerikai lakosságnak csak 25 százaléka gondolja úgy, hogy a jelenlegi háborús politika helyes.

Pace úgy tájékoztatott: a Pentagon azzal számol, hogy hosszabb ideig, akár még évtizedekig 30-40 ezer katona állomásoztatására lehet szükség Irakban. Az elképzelés szerint az amerikai egységeket különböző stratégiai fontosságú pontokon, például repülőterek közelében helyeznék el, és az amerikai katonák nem végeznének járőrözést, ahogy ma teszik.

Az amerikai jelenlét lehetővé tenné további iraki biztonsági erők kiképzését és olyan célt is szolgálna, hogy elrettentse például Iránt vagy Törökországot az iraki akcióktól. Irakban jelenleg 160 ezer amerikai katona állomásozik.