Az egyetlen iraki amerikai vállalkozás, amely várhatóan időre kész lesz és kijön az eredeti költségvetésből, az USA új iraki nagykövetsége lesz. Az eredeti cél az volt, hogy az épülettel a demokrácia elterjesztésének eszméjét közvetítik majd. Kérdés, miként tükrözi ezt egy Vatikán méretű, bombabiztos falakkal övezett komplexum.

Körülbelül 592 millió dollárba kerül majd az USA új iraki nagykövetsége. A Vatikán méretű komplexum a szigorúan őrzött bagdadi zöld zónában áll majd, és leginkább egy erődhöz hasonlít. Pedig a Tigris-parti épületegyüttessel eredetileg a demokrácia terjesztésének az eszméjét szerették volna közvetíteni és elvenni azoknak a kritikáknak az élét, amelyek azt nehezményezték, hogy az amerikaiak az elűzött diktátor Szaddám Huszein egykori palotáiban szállásolták el magukat - írja a Guardian. Ehhez képest a beruházás egy hatalmas, fehér elefánt lesz az iraki főváros és a lázadók célkeresztjeinek középpontjában, ráadásul egy jövőbeli esetleges kivonulás után is komoly feladatot jelent majd a fenntartása.

"Miféle követség az, ahol mindenki odabent él a falak mögött, sisakokkal a fejükön szaladgálnak, és homokzsákok mögött kuporognak?" - kérdezte Edward Peck volt iraki amerikai diplomata. A 42 hektáros területen fekvő, bombabiztos falakkal védett, 27 különálló épületből álló komplexumot szeptemberben adják át. Összesen 615 ember lakik majd itt, többségük szinte kolostori puritánságú egy hálószobás apartmanokban. A nagykövetnek ennél azért több jut majd: rezidenciája 1500 négyzetméteres lesz, medencével, tornateremmel, közösségi helyiségekkel, saját elektromos és vízrendszerrel és szintén bombabiztos falakkal. Kell is a biztonság: a lázadók már most is szívesen veszik célba a nagy toronydarukról is megismerhető építkezést, a múlt héten öt követségi dolgozó sérült meg rakétatámadásokban.

Mások szerint ugyanakkor ki fogja szolgálni az amerikaiakat az épület. A Guardiannak nyilatkozó Toby Dodge brit Irak-szakértő szerint például nem valószínű, hogy az amerikaiak hamarabb kivonulnának, mint a következő elnöki ciklus vége. "A nagy létszámú, erődszerű követség egészen addig fennáll majd Bagdadban, amíg az utolsó férfit és nőt is ki nem mentik helikopterekkel a tetőről. Legyen jó nagy az a tető" - javasolta némi iróniával az építőknek a brit lapnak nyilatkozó Dodge. A Guardian szerint a követség építése szinte az egyetlen nagyobb amerikai vállalkozás Irakban, amely az eredeti határidőn és költségvetésen belül maradt.