Leégett a legendás teaszállító vitorlás Greenwichben

2007.05.21. 8:12

Eloltották a tüzet a 19. században épült Cutty Sark vitorlás hajón, amely Greenwich egyik jelképe - mondta a londoni tűzoltóság a BBC-nek. A Temze-parton kiállított, 138 éves, három árbocos kereskedelmi hajó környékét korábban kiürítették gázrobbanástól tartva. A rendőrség gyújtogatásra gyanakszik. 

Sikerült megfékezni a tüzet a híres 19. századi Cutty Sark hajón. A környéket korábban evakuálták, mert a hajó fedélzetén található gázpalackok robbanásától tartottak. A Scotland Yard megerősítette, hogy a lakókat egy helyi hotelben szállásolták el. A rendőrség jelenleg a közterületi kamerák felvételeit vizsgálja, mert gyanújuk szerint esetleg gyújtogatás okozhatta a tüzet.

A közép-európai idő szerint reggel 6 óra előtt kezdődött tűz miatt a London délkeleti részén fekvő, Temze-parti Greenwich belvárosát lezárták, és egy időre leállt a Docklands Light Railway (docklandsi vasút) is. Greenwichi szemtanúk az [origo]-nak elmondták, folyamatosan helikopterek köröztek a városrész felett, és nagy volt a torlódás a hétfő reggeli csúcsforgalom kezdetén.

A 138 éves, múzeumként funkcionáló, háromárbocos kereskedelmi hajón jelenleg 25 millió fontos (7,5 milliárd forint) restaurálási munkálatokat végeznek, amelynek során a tengervíz sótartalma miatti rozsdásodást próbálják megszüntetni. Az [origo] információi szerint a hajótest közel fele a restaurálás miatt egyébként sem volt a dokkban, így a károk - bár vélhetően jelentősek - nem jelentik az egész hajó pusztulását.

Forrás: MTI
Nyolc fecskendővel fékezték meg a lángokat

A 65 méter hosszú és 921 tonnás Cutty Sark Greenwich és London egyik jelképének számít. Korának leggyorsabb hajói közé tartozott, és fontos szerepet töltött be a teakereskedelemben, míg a gőzhajók és Szuezi-csatorna megnyitása kiszorították a versenyből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK