Utolsó csepp vérükig küzdenek a palesztinok Libanonban

2007.05.22. 14:18

Nem adja meg magát az a szélsőséges palesztin szervezet, amely már hamradik napja harcol a libanoni hadsereggel az ország északi részében. A Fatah al-Iszlám egy palesztin menekülttáborban sáncolta el magát, és további bejrúti merényletekkel fenyegetőzik. A harcoknak eddig közel 80 halálos áldozata van. Nem nyugszanak a kedélyek Izraelben sem, ahol a megtorló légi csapások ellenére továbbra is rakétákkal lövi az izraeli városokat a Hamász. Izrael egyre inkább azzal fenyeget, hogy a támadások miatt levadásszák a Hamász kormányfőjét, Iszmail Hánijét is.

Kedden is folytatódtak a hétvégén kezdődött harcok Libanonban a hadsereg és a Fatah al-Iszlám palesztin szervezet fegyveresei között az ország északi részén. Már a hajnali órákban kiújult a lövöldözés az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal rokonszenvező palesztin szervezet harcosai és a libanoni kormányhadsereg katonái között a Nahr el-Barid palesztin menekülttábor térségében. Szemtanúk szerint a 40 ezer embernek otthont adó tábor térségében folyamatosan tüzérségi és harckocsilövedékek robbanásainak döreje hallható.

Libanoni egészségügyi dolgozók eközben felszólították a feleket a harcok szüneteltetésére, hogy kivihessék a táborból az ellátatlan sebesülteket és eltávolíthassák a harcok halálos áldozatainak tetemeit. Az összetűzésekben eddig a Fatah al-Iszlám 20 tagja, 32 katona és 27 civil vesztette életét. Több mint 150-en ember megsebesültek, pár tucat ház romba dőlt, ezrek menekültek el a táborban lévő otthonukból.

Minisztereihez hasonlóan hétfőn Fuád Szinjóra libanoni kormányfő is közölte, hogy feltétlenül szükséges leszámolni a Fatah al-Iszlámmal. A tavaly felbukkant szunnita fegyveres csoport a Nahr el-Barid táborban sáncolta el magát. "Harcosaink készek utolsó csepp vérükig küzdeni" - közölte kedden egy nyugati tudósítónak a szervezet szóvivője. "A hadsereg kezdte el a harcot, neki kell beszüntetnie is." A szervezet nevében faxot küldtek egy nyugati hírügynökséghez is, amely szerint ők hajtották végre az utóbbi napokban történt két robbantásos merényletet a libanoni fővárosban. A feladók azzal fenyegetőznek, hogy "lángba borítják" Bejrút központját, ha a hadsereg nem állítja le ellene indított hadműveletét. Az utóbbi merényletben, amelyet Bejrút muzulmán negyedében követtek el, hét ember vesztette életét.

Szíria azt állítja, hogy az események a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő megölésének kivizsgálására felállítandó nemzetközi törvényszék ügyével függenek össze. Szíria ENSZ-nagykövete szerint mindig közvetlenül az ENSZ Biztonsági Tanácsának Libanonnal foglalkozó ülése előtt történnek gyilkosságok vagy merényletek. Bassár Dzsaafari azt állítja, egyesek "megpróbálják befolyásolni a BT-t, nyomást gyakorolni rá, hogy elérjék a törvényszék felállításáról döntő határozat elfogadását".

Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia a múlt héten terjesztett be az ENSZ BT elé egy határozati javaslatot a nemzetközi törvényszék felállításáról, amelynek feladata a Haríri-gyilkosság tetteseinek felelősségre vonása. A libanoni politikussal 2005 februárjában pokolgépes merénylettel végeztek Bejrútban. A szíriai vezetés visszautasította azokat az újra és újra elhangzó vádakat, amelyek szerint köze van a gyilkossághoz.

Dzsaafari visszautasította azokat a találgatásokat, amelyek szerint az Észak-Libanonban libanoni katonák ellen harcoló Fatah al-Iszlám szervezet kapcsolatban áll Szíriával. A libanoni kormány több minisztere szerint Szíria arra használja föl a Fatah al-Iszlámot, hogy bizonytalanságot teremtsen a térségben, így próbálva megakadályozni az ENSZ-törvényszék felállítását.

Eközben tovább lövik rakétákkal Izrael területét a Hamász fegyveresei. Kedd reggel három palesztin rakéta csapódott be a Negev-sivatag nyugati területén. A támadásban senki nem sérült meg. Az izraeli védelmi miniszter helyettese közölte, megölhetik akár Iszmáil Haníjét, a Hamászhoz tartozó palesztin kormányfőt is a rakétatámadások elleni megtorló akciókban. Efrájim Szneh szerint nincs a Hamász vezetői és parancsnoki körében senki, akit ne fenyegetne csapás. "Ha valaki azt hirdeti, hogy Izrael államot el kell pusztítani, akkor az lekerül a politikai palettáról, és terroristának tekintendő" - közölte.

Az egy hete tartó izraeli légi és tüzérségi csapásokban 27 palesztin halt meg. A Hamász 1988-as alapító chartájában a zsidó állam elpusztítására szólít fel, de a tavalyi palesztin parlamenti választások megnyerése után a szervezet hosszú távú tűzszünetet javasolt Izraellel, miközben azonban továbbra sem ismerte el annak létezéshez való jogát. Az izraeli hadsereg egy közelgő zsidó ünnepre hivatkozva lezárta kedden a palesztin területeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK