Felbolydította Romániát a cigányozó elnök győzelme

2007.05.22. 16:51

Hatalmi átrendeződést hozhat a hétvégi romániai népszavazás. Azok a pártok, amelyek korábban lelkesen támogatták a hétvégén a szavazók által tisztségében megerősített Traian Basescu államfő felfüggesztését, kénytelenek felülvizsgálni álláspontjukat. Például elképzelhető, hogy Basescu ellenzékben lévő pártjának koalíciós partnere akad. Eközben a kormánykoalícióban részt vevő RMDSZ-ben is megerősödtek a változást követelő hangok. A magát a népszavazás győztesének tekinthető Basescu ugyanakkor újra támadásokra adott okot, miután büdös cigánynak nevezett egy újságírót.

Az eddig kibékíthetetlen ellenségnek tűnő demokraták és szociáldemokraták alkotta új kormányzati többség körvonalazódik Romániában az államfő leváltásáról szervezett népszavazás után - állítja a romániai sajtó.

Traian Basescu államfő Demokrata Pártja (PD) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelenleg az ellenzék soraiban ül. A két politikai erő eddig nem állt szóba egymással, a PD programjában például kifejezetten tiltotta az együttműködést a PSD-vel. Csakhogy a szombati népszavazás nyomán - amely Traian Basescu felfüggesztett államfő győzelmével ért véget - a PD-tagjai hajlandók felülbírálni korábbi döntésüket. Így Emil Boc PD-elnök hétfőn jelezte: már elképzelhetőnek tartja, hogy töröljék programjukból ezt az előírást.

A két párt közötti esetleges együttműködés megvalósulása a PSD-ben jelenleg még zajló belső harcok kimenetelétől függ. A Basescu felfüggesztését kezdeményező pártban ugyanis erőteljesen mozgolódik Ioan Rus volt belügyminiszter, aki többi kolozsvári kollégájával együtt elsősorban Ion Iliescut, a PSD tiszteletbeli elnökét és Viorel Hrebenciucot, a párt egyik szürke eminenciását hibáztatja a népszavazási kudarc miatt. Rusék a legutóbbi parlamenti választások óta többször is próbálták megújítani a Romániát 2004-ig kormányzó PSD-t, de csak felemás sikert értek el, az általuk a múlt embereiként számon tartott Iliescu és Hrebenciuc például befolyásos vezetők tudtak maradni. Utóbbiak hatalma még mindig akkora, hogy a kolozsváriak hiába próbálták meggyőzni az alakulat döntéshozó szerveit az államfő felfüggesztésének elhibázottságáról, a folyamatot nem sikerült leállítaniuk.

Nem csak az ellenzék soraiban hozhat ugyanakkor változásokat a hétvégi romániai népszavazás. A Nemzeti Liberális Párttal (PNL) együtt kormányzó Romániai Magyar Demokrata Szövetségben is megerősödtek a változást sürgető hangok. A Krónika című napilapnak nyilatkozó Eckstein-Kovács Péter szenátor szerint például új arcokra van szüksége a pártnak, hogy helytállhasson a következő választási csatákban. Toró T. Tibor képviselő az RMDSZ-vezetést tette felelőssé azért, hogy rossz döntést hozott a népszavazás ügyében - a párt támogatta az államfő felfüggesztését. Maga Markó Béla RMDSZ-elnök is elismerte egy hétfőn tartott sajtótájékoztatón, hogy "kommunikációs deficit" volt az RMDSZ és tagsága között. A szervezet parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) június 9-ére tervezett ülésén az RMDSZ vezetői a népszavazást megelőző döntésekről folytatnak majd vitát.

Sajtóembargó a cigányozásért

A feszültséget tovább növeli az elnök egyik elszólása. Basescu szombaton egy bukaresti bevásárlóközpontban járt feleségével. Az egyik kereskedelmi televízió újságírója saját mobiltelefonjával készített felvételt Basescuról, aki kikapta kezéből a készüléket, majd zsebre vágta. A felvétel a feleségével folytatott párbeszédet is rögzítette, amelyben Basescu "büdös cigánynak" nevezte a riportert.

A Román Sajtóklub erre közölte, hogy feljelentést tesz az illetékes igazságügyi szerveknél, és egynapos hírembargót rendel el Traian Basescu román államelnök ellen. Cristian Tudor Popescu, a legnagyobb kiadóvállalatok tulajdonosait és a legbefolyásosabb országos lapok vezető újságíróit magába tömörítő szervezet elnöke közölte, csütörtökön hírembargót rendeltek el az audiovizuális médiának, ami a pénteki írott sajtóra is vonatkozik. A román média így várhatóan nem tudósít majd Traian Basescu népszavazás utáni újbóli hivatalba iktatásáról. A hírzárlat Basescu aznapi összes megnyilatkozására vonatkozik.

A CRP azt is javasolja az elnöki hivatalba akkreditált újságíróknak, hogy csütörtökön tegyék le kameráikat, magnóikat, mobiltelefonjaikat és írószereiket a hivatalnak otthont adó Cotroceni-palotában. A CRP elnöke azzal indokolta ezt a döntést, hogy a mobiltelefon elkobzásával Basescu gyakorlatilag a médiafogyasztókat fosztotta meg az információtól.

Az elnöki beszólás az Országos Diszkriminációellenes Tanács figyelmét is felkeltette, amely szerdán hallgatja meg a feleket. Egy roma civil szervezet is tiltakozott már az elnöki túlkapás miatt, az államfőt a népszavazás előtti kampányban még nyíltan pártoló Evenimentul Zilei című napilap is Basescut bíráló cikket közölt.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK