Mérgezést gyanít rosszulléte mögött a kirgiz kormányfő

2007.05.22. 14:29

Egy nagy félvezetőgyár államosításával kapcsolatban próbálhatták megmérgezni - állítja a kirgiz kormányfő. Almazbek Atambajev szerint két napig feküdt kómában egy pohár víz lehajtása után.

Almazbek Atambajev kirgiz miniszterelnök azt állítja, hogy az életére törtek. Keddi bejelentése szerint két napon át feküdt kómában, miután megivott egy pohár vizet a hivatalában május 11-én, és ezután hosszú méregtelenítési kezelésen kellett átesnie.

"Határozottan állítom, hogy meg akartak mérgezni" - mondta a kirgiz kormányfő, hozzátéve, hogy bár sok ellensége van, nem tudja, ki törhetett az életére. Megjegyezte azonban, hogy egy nagy félvezetőgyár tervezett államosítása kapcsán halálos fenyegetések érték.

Atambajev a szovjet időkben épült Krisztal nevű gyárra utalt, amely a világ negyedik legnagyobb üzeme, ahol nagy tisztaságú szilíciumot állítanak elő számítógépek, űrkutatási- és katonai berendezések számára. A kilencvenes évek közepén a vállalat állami tulajdonú részvénytársasággá vált, majd egy sikertelen privatizációs kísérlet után az idén áprilisban a kormány tartós tulajdonába került. A vállalat államosítását Atambajev is támogatta, és kirgiz Szilícium-völgyet ígért.

A miniszterelnök közölte, hogy többé-kevésbé jól érzi magát, és semmi szín alatt nem hajlandó távozni tizstségéből a merényletkísérlet ellenére sem. Marat Szultanov kirgiz parlamenti elnök közölte, hogy a törvényhozás vizsgálatot indít, amennyiben az orvosok megerősítik a kormányfő állítását.

Almazbek Atambajev két hónapja ült át az ellenzék padsoraiból a miniszterelnöki székbe, miután az alkotmányos reformokat - az elnöki hatáskörök gyöngítését és a parlament jogosítványainak kiszélesítését - követelő ellenzéki tüntetések miatt lemondásra kényszerült Feliksz Kulov kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK