Megadásra nem, csak tűzszünetre hajlandó a Fatah al-Iszlám

2007.05.23. 20:06

Kész tiszteletben tartani a tűzszünetet a Fatah al-Iszlám Észak-Libanonban, de nem hajlandó megadni magát a libanoni hadseregnek - közölte szerdán az iszlamista csoport szóvivője.

A Nahr el-Bared palesztin menekülttábor körül kedd este szűnt meg a több napja tartó, legkevesebb 80 halálos áldozatot követelő tűzpárbaj az iszlamista fegyveresek és a hadsereg között.

A Fatah al-Iszlám szóvivője elmondta, ha megtámadják őket, "utolsó csepp vérükig" harcolni fognak. Hozzátette, hogy a civilek szabadon távozhatnak a táborból, a fegyveresek ebben nem akadályozzák meg őket. A Vöröskereszt szerint szerdára a harcok miatt a negyvenezer lakó mintegy harmada elmenekült a táborból.

Abbász Zaki, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) képviselője szerdán újságíróknak elmondta: szervezete nem ellenzi, hogy a civilek távozása után a libanoni hadsereg behatoljon a menekülttáborba és felszámolja a szélsőséges iszlamistákat. "Az ország a libanoniaké, s Libanon szuverén állam. Támogatjuk azokat a döntéseket, amelyeket Libanon saját érdekeit szem előtt tartva meghoz" - hangsúlyozta Zaki.

A csoportnak választania kell a megadás és a katonai megoldás között - jelentette ki Elias Murr libanoni védelmi miniszter szerdán az esti órákban az Al-Arabíja arab hírtelevíziónak nyilatkozva. "A hadsereg nem tárgyal a Fatah al-Iszlámmal" - mondta a miniszter.

Több évtizedes megállapodás értelmében a libanoni hadsereg nem léphet be az ország területén lévő 12 palesztin menekülttáborba, amelyeket palesztin politikai-katonai szervezetek ellenőriznek.

Internetes közlemények szerint a legnagyobb libanoni menekülttáborban, Ejn el-Hiluéban "dzsihádista csoportokat" akarnak szervezni, amelyek csatlakoznának a Fatah el-Iszlámhoz a hadsereg elleni harcban.

Az Arab Liga szerdán Kairóban kiadott közleményében "határozottan elítélte" a Fatah al-Iszlám által elkövetett "bűncselekményeket", és terrorcsoportnak nevezte a fegyveres szervezetet. A közlemény továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a Fatah al-Iszlámnak semmi köze nincs a palesztin kérdéshez. A liga teljes támogatásáról biztosította a libanoni kormányt és a hadsereget a biztonság és stabilitás helyreállítása érdekében.

Az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudták megállapítani. A libanoni hadsereg bejelentette, hogy a halottak között felfedezték a Fatah al-Iszlám második számú vezetőjének, Abu Majdánnak a holttestét is.