NAÜ: Irán megduplázta az urándúsító centrifugái számát

2007.05.23. 18:51

Irán az elmúlt hónapokban csaknem megduplázta az urándúsításhoz használható, rendszerbe helyezett gázcentrifugák számát a natanzi atomközpontban - derül ki a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jelentéséből, amelyet szerdán adtak át az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

A bővítés nyolc, egyenként 164 centrifugát tartalmazó centrifugablokkot jelent. Két további blokkot tesztelnek, hármat pedig most építenek.

A jelentés szerint Teherán ezzel ismételten figyelmen kívül hagyta a Biztonsági Tanács követelését. A testület két határozatban is szankciók kilátásba helyezése mellett szólította fel Iránt az urándúsítás beszüntetésére.

Teherán azt állítja, hogy mérnökeinek 4,8 százalékos dúsítottságú uránt sikerült előállítaniuk. Ez atomerőművek működtetéséhez megfelelő, atombomba gyártásához azonban túl alacsony dúsítottsági szint. A nemzetközi közösség azonban attól tart, hogy Irán nukleáris fegyver előállítására törekszik.

Az urándúsítás leállítására Irán legutóbb május 23-ig kapott 60 napos határidőt. Az ENSZ BT március 24-én fogadta el második, büntetőintézkedéseket foganatosító határozatát, és ebben felkérte a NAÜ-t, hogy 60 napon belül készítsen jelentést arról, Irán felfüggesztette-e az urándúsítást. A BT arra intette Teheránt: további lépésekkel számolhat, ha nem tesz eleget a felszólításnak.

Az Egyesült Államok szerdán arra figyelmeztette Iránt, hogy véget kell vetnie a nemzetközi közösséggel szembeni dacnak, amellyel a teheráni vezetők tovább taszítják az elszigeteltségbe az országot. Gordon Johndroe fehér házi szóvivő közölte, hogy az Egyesült Államok tanácskozni fog partnerországaival a további lépésekről, de most Iránon a sor, hogy eleget tegyen a BT követeléseinek, együttműködjön a NAÜ-val, és, ami a legfontosabb, - tette hozzá Johndroe - függessze fel az urándúsításhoz kapcsolódó tevékenységét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK