Az amerikai hírszerzés az iraki háború megindítása előtt figyelmeztette a Bush-kormányzat magas beosztású tisztségviselőit, hogy az invázió ingatag helyzetet teremt, amelyet Irán és az al-Kaida befolyása növelésére használhat ki - olvasható a washingtoni szenátus egy megjelenés előtt álló jelentésében.

A washingtoni szenátus egy még nyilvánosságra nem hozott jelentése szerint az amerikai hírszerzés az iraki háború előtt figyelmeztette a Bush-kormányzat magas beosztású tisztségviselőit: az invázió instabil helyzetet teremt Irakban, amelyet Irán és az al-Kaida használhat ki.

A washingtoni kongresszus felsőházának hírszerzési bizottsága által összeállított - akár még ezen a héten a nyilvánosság elé kerülő - dokumentumot ismerők szerint az elemzők arra is figyelmeztettek: egy elhúzódó amerikai jelenlét növelheti az iszlám szélsőségesek táborát.

A szenátusi bizottság azt találta, hogy e figyelmeztetések a legfelsőbb kormányzati körökbe is eljutottak, így többek között a Pentagonba és Dick Cheney alelnök hivatalába. Azt nem lehet tudni, hogy George Bush elnököt is tájékoztatták-e róluk.

A szenátus hírszerzési bizottsága négy éve vizsgálja az iraki háborút megelőző hírszerzési értékeléseket. A testület egy korábbi, 2004-ben összeállított több mint félezer oldalas jelentésében bírálta a hírszerző szolgálatokat és George Tenetet, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akkori vezetőjét az iraki háború előtt a bagdadi rezsimről szerzett értesülések megbízhatatlansága miatt.