Putyin Teheránt is bevonná az iráni atomválság rendezésébe

2007.05.24. 20:13

Oroszország minden érintett fél, így Teherán érdekeinek figyelembevételével is a partnerországokkal együttműködve kívánja keresni a kiutat a az iráni atomválságból - jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A luxembourg-i látogatáson tartózkodó államfő szerint olyan megoldásokat kell találni az iráni atomválságra, amelyek nem sértik Irán érdekeit a korszerű technológiák birtoklásában, de rácáfolnak a nemzetközi közösség aggodalmaira. "Síkra szállunk azért, hogy minden kérdés - beleértve az iráni atomdosszié kérdését - politikai-diplomáciai eszközökkel rendeződjék" - mondta Putyin.

Az orosz elnök szerint az amerikai rakétavédelmi rendszer közép-európai telepítéséről elsősorban az európaiakat kell megkérdezni. "Azt kérdezzük amerikai kollégáinktól: az európaiak kérték magukat erre?" - hangoztatta Putyin, aki "mondvacsináltnak" nevezte a rakétavédelmi rendszer melletti washingtoni érveket, azt, hogy állítólag Európa védelme miatt van rá szükség.

Az orosz elnök azt javasolta, hogy az egész kérdéskört vitassák meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben, mert - emlékeztetett rá - e szervezetet pont ilyen problémák rendezése végett hozták létre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK