Walesban is észlelték a madárinfluenzát

2007.05.24. 18:49

Első ízben észlelték a madárinfluenza egyik törzsét háziszárnyasokban a nagy-britanniai Wales tartományban. Ez az első kimutatott eset a szigetországban azóta, mióta egy magyarországi érdekeltségű brit cég állományában H5N1-es fertőzést mutattak ki.

A walesi főállatorvos csütörtöki hivatalos bejelentése szerint a tartomány északi részén, Conwy városa mellett, egy kisebb baromfitelepen mutatták ki a kór H7N2 válfaját, amely kevésbé virulens, mint a legveszélyesebbnek tartott, emberi halálesetekért is felelős H5N1 törzs.

A telep tulajdonosa még május 7-én vásárolt 15 csirkét, amelyek mindegyike elpusztult azóta. Az elvégzett vizsgálat igazolta, hogy a szárnyasok madárinfluenzától fertőződtek. A telepen dolgozók közül két személy influenzás tüneteket mutat; őket elővigyázatosságból kórházban kezelik. A farm környékét 1 kilométer sugarú körben zárt övezetté nyilvánították, és az ott nevelt néhány tucatnyi baromfit csütörtökön levágták.

Nagy-Britanniában most először mutatták ki a madárinfluenza kórokozójának valamely törzsét azóta, hogy a legnagyobb brit baromfitermék-forgalmazó cég, a jelentős magyarországi érdekeltséggel is bíró Bernard Matthews kelet-angliai pulykatelepén februárban több ezer szárnyas hullott el a H5N1 vírus által okozott járványban; ezután a farmon nevelt összes, 159 ezer pulykát leölték.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium, (DEFRA) jelentése szerint a hús "tünetmentesen fertőzött" magyar pulykaállományból eredhetett. Ennek lehetőségét egy május közepi brit sajtójelentés szerint Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes sem zárta ki.