Az amerikai képviselőház elfogadta a hadi pótköltségvetést

2007.05.25. 3:03

A washingtoni képviselőház helyi idő szerint csütörtökön elfogadta az iraki és afganisztáni hadműveletekre pótlólagosan előirányzott százmilliárd dolláros költségvetést anélkül, hogy menetrendet állapított volna meg az amerikai haderő Irakból való kivonására.

A négy hónapos patthelyzetet föloldó szavazáson a képviselők 280:142 arányban voksoltak a pótköltségvetés mellett. Most a szenátuson a sor, hogy elfogadja a törvényjavaslatot.

A külföldi hadműveletekre szánt összeget megfejelték különféle belföldi célokra - például gyermekegészségügyi kiadásokra, vagy a 2005-ös Katrina hurrikán utáni újjáépítésre - elkülönített mintegy 20 milliárd dollárral. A törvényjavaslatban szerepel a minimálbér emelése is, amire utoljára több mint tíz éve volt példa.

Ez egy kis lépés előre. De ehelyett egyetlen nagy lépésre lenne szükség az ellenkező irányba - mondta a szavazás előtt az iraki kivonulás mellett érvelve Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke, aki a törvénytervezet ellen voksolt.

Május 1-jén George Bush amerikai elnök megvétózta ugyanezt a törvényt, mert a demokrata párti többség belefoglalta abba az iraki kivonulás menetrendjét. A Demokrata Pártnak, a republikánusoknak és a Fehér Háznak azóta sikerült egyezségre jutniuk a törvényjavaslat tartalmáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK