Iraki különleges erők megölték pénteken a síita vallási vezetőhöz, Muktada asz-Szadrhoz kötődő fegyveres csoport, a Mahdi Hadserege bászrai vezetőjét - közölte a brit hadsereg. Az iraki rendőrség arról számolt be korábban, hogy brit katonák hajtották végre a támadást.

Szadr mozgalmának egy magas rangú tagja szerint Abu Kader a Mahdi Hadserege két másik tagjával éppen a pénteki imáról tartott hazafele, amikor a brit erők rajtuk ütöttek, és lelőtték őket.

"Úgy hallottuk, hogy brit erők végeztek Abu Kaderral. Lehetséges, hogy iraki erők is közreműködtek a támadásban, de nem tudjuk biztosan" - magyarázta Abdul Madi al-Mutiri. Közlése szerint a mozgalom válasza a "politikai ellenállás" lesz.

Abu Kader, akit politikai gyilkosságok, fegyvercsempészet és brit csapatok elleni támadások elkövetése miatt köröztek a szövetséges erők, megpróbált ellenállni letartóztatásakor, ekkor szenvedett halálos sérülést Bászra központjában - áll a brit erők közleményében.

A brit alakulatok az elmúlt hetekben több támadást intéztek a síita milíciák ellen a dél-iraki városban, amely Irak fő olajmezői központjának számít, mielőtt átadják a város ellenőrzését az iraki hadseregnek.