Még százmilliárdot költhet az USA iraki háborújára

2007.05.25. 8:08

Megszavazta az amerikai kongresszus, hogy pótlólagosan százmilliárd dollárt költsenek az ország iraki és afganisztáni hadműveleteire. A most elfogadott törvénybe végül nem került be az amerikai haderő kivonulásának menetrendje.

Az amerikai kongresszus mindkét háza - a képviselőház 280:142, a szenátus 80:14 arányban - megszavazta csütörtökön azt a törvényt, amely az iraki és afganisztáni hadműveletekre pótlólagosan százmilliárd dollárt irányoz elő. A jogszabályban ugyanakkor nem határoztak meg menetrendet az amerikai haderő Irakból való kivonására. A pótköltségvetéssel szeptemberig biztosítottá vált az iraki és afganisztáni jelenlét fenntartása.

A négy hónapja tartó patthelyzetet feloldó törvény akkor emelkedik jogerőre, ha George Bush aláírja. Az amerikai elnök pár hete megvétózta ugyan ezt a törvényt, de azért, mert a demokrata párti többség belefoglalta abba az iraki kivonulás menetrendjét. A BBC online beszámol arról, hogy George Bush már a szavazás előtt dicsérte a két párt megegyezését a pótköltségvetésről, szerinte ez a törvény tükrözni fogja a két párt közötti kompromisszumot.

"Ez egy kis lépés előre. De ehelyett egyetlen nagy lépésre lenne szükség az ellenkező irányba" - mondta még a voksolás előtt az iraki kivonulás mellett érvelő Nancy Pelosi, a kongresszusi alsóház demokrata párti elnöke. Az előterjesztés ellen szavazott a szenátusban Hillary Clinton és Barack Obama is, a Demokrata Párt két legnépszerűbb elnökjelöltje is.

A szavazást megelőzően, az amerikai elnök a Fehér Ház előtt tartott tájékoztatón arról is beszélt, hogy az elkövetkező hetek és hónapok létfontosságúak lesznek az amerikai erők iraki jelenlétét tekintve - írja a BBC. Bush szerint arra kell számítani, hogy ezalatt az idő alatt további amerikai és iraki áldozatai lesznek az összecsapásoknak. Az újabb amerikai csapatok június közepén érkezhetnek meg Bagdadba.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK