Szombatra virradó éjjel izraeli katonák vitték el házából a palesztin kormány egyik miniszterét. Közben Iszmáil Haníje miniszterelnök gázai otthona közelében csapódtak be lövedékek.

Izraeli katonák ciszjordániai otthonából magukkal vitték péntek éjjel a palesztin kormány egyik miniszterét, a Hamász palesztin iszlamista mozgalom politikusát. Vaszfí Kabdzát dzseníni házában tartóztatták le a katonák. Csütörtökön már elfogták az oktatási minisztert több más hivatalnokkal együtt, köztük három törvényhozóval és három polgármesterrel. Az izraeli hadsereg akkor azt mondta: azért tartják fogva őket, mert támogatták a rakétakilövéseket - írta a BBC. Kabdza elfogására eddig nem adtak magyarázatot.

Közben Izrael a Gázai övezetre mért légicsapásokkal fenntartotta a palesztin fegyveres csoportokra nehezedő nyomást. Az éjjel több célpontot támadtak a levegőből: egy házat Dzsabalíja menekülttáborban - itt hárman megsebesültek - és egy fémmegmunkáló műhelyt az övezet északi részén.
   
Huszonnégy óra leforgása alatt másodszor csapódtak be izraeli harci gépekről kilőtt lövedékek Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök gázai otthona közvetlen közelében. Az izraeli haderő közölte, nem a kormányfő volt az éjszakai támadás célpontja.
   
Az elmúlt tíz napban 40 palesztin vesztette életét izraeli légicsapások következtében. A zsidó állam azután újította föl a légi akciókat, hogy a Hamász és egy másik palesztin szervezet, az Iszlám Dzsihád emberei rakétákat lőttek ki Izraelre, s e támadásokban egy ember életét vesztette és többen megsebesültek.

[origo] / MTI