A tbc egy ritka formájával fertőzhetett egy Air France utas

2007.05.29. 21:53

Megfertőzhette utastársait és a személyzetet a tuberkolózis egy ritka és veszélyes fajtájával egy férfi, aki Atlantából Párizsba, majd Prágából Montrealba repült az elmúlt hetekben - közölték egészségügyi illetékesek kedden az Egyesült Államokban.

Az utas az Air France 385-ös, május 12-én induló és május 13-án érkező járatával utazott Atlantából Párizsba. Május 24-én tért vissza a tengerentúlra Prágából a CSA cseh légitársaság 410-es, Montrealba tartó járatával. A kanadai Montrealból autóval utazott vissza az Egyesült Államokba. Jelenleg kórházban ápolják.

A férfi potenciálisan fertőzőképes volt az Európába és onnan vissza tartó útja idején, ezért az amerikai járványellenőrző központ (CDC) javasolja a szóban forgó járatok személyzete és a férfitől legfeljebb két sornyi távolságra utazók orvosi vizsgálatát.

A tuberkolózist baktérium okozza, cseppfertőzéssel terjed emberről emberre. A betegség rendszerint a tüdőt támadja meg. Hőemelkedést, mellkasi fájdalmakat vagy véres köpetet is előidézhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK