Elunta a bíróság az agg nyilas halogató taktikáját

2007.05.30. 12:26

Elutasította egy ausztrál bíróság a magyar hatóságok által egy zsidó fiatalember 1944-es meggyilkolása miatt keresett Charles Zentai védőinek kérelmét, hogy függesszék fel az eljárást. Az ügyvédek előbb a törvényszék illetékességét kérdőjelezték meg, majd a legfelsőbb bíróságra akarták vinni az ügyet, de a perthi fellebbviteli bíróság megelégelte a halogató taktitkát. Zentainak augusztus 7-én bíróság elé kell állnia, hogy dönthessenek kiadatásáról.

Az ausztráliai Perth fellebbviteli bírósága szerdán elutasította azt a kérelmet, hogy állítsák le a háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai elleni kiadatási eljárást. A most 85 éves Zentai kiadatását már 2005 elején kérte a magyar külügyminisztérium. A férfit azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben katonaként három társával Budapesten megkínozta és megölte a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

A szerdai tárgyaláson Zentai ügyvédei közölték, a legfelsőbb bírósághoz kívánnak fordulni, ezért azt kérik a fellebbviteli bíróságtól, hogy a legfelsőbb szintű elbírálásig függessze fel a folyamatban levő kiadatási eljárást. Ezt a kérelmet azonban elutasították. A bíróság szerint aggasztóan múlik az idő, és semmi biztosíték nincs arra, hogy a legfelsőbb bíróság hajlandó lesz foglalkozni az üggyel.

Zentainak eredetileg már februárban meg kellett jelennie a perthi bíróság előtt a kiadatás ügyében, de azt a tárgyalást elhalasztották, mert ügyvédei megkérdőjelezték a bíróság illetékességét. A szövetségi bíróság azonban elutasította az illetékességet megkérdőjelező beadványt. Zentainak augusztus 7-én meg kell jelennie a perthi bíróság előtt.

Zentai nyomára a Simon Wiesenthal Központ 2004-ben indított, még élő háborús bűnösöket kereső kampánya keretében bukkantak a nácivadászok. A férfinak, aki a vizsgálatok szerint részt vett a zsidó fiú meggyilkolásában, két társával ellentétben sikerült külföldre szöknie és így megúsznia, hogy a háború után felelősségre vonják. Társait gyilkosság miatt ítélték el. A magyar kormány 2005 elején kérte kiadatását az ausztrál hatóságoktól. Zentait 2005 júliusában letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A férfi tagadja a vádakat. A kiadatási ügy azóta húzódik, az agg nyilas védői különböző kérelmekkel igyekeznek húzni az időt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK