Iraki milíciát sejtenek a britek elrablása mögött

2007.05.30. 14:59

Egy síita militáns csoportot tartanak felelősnek az öt brit állampolgár keddi elrablása mögött Irakban. A brit kormány állítólag túszmentő akciót fontolgat, az egyik fő kérdés azonban az: hogyan történhetett emberrablás fényes nappal egy iraki kormányzati létesítményben?

Az öt brit férfit - egy számítástechnikai szakembert és négy testőrt - a pénzügyminisztérium épületénél rabolták el Bagdadban kedden. Az emberrablók rendőregyenruhát viseltek, és lövések leadása nélkül hajtották végre az akciót - közölték magas rangú iraki tisztviselők a BBC News szerint.

Az iraki külügyminiszter, Hosiar Zebari szerdán azt mondta, hogy feltehetően a Mahdi Hadsereg nevű síita militáns csoport műve lehet az emberrablás, és nem az al-Kaidáé. Zebari közölte azt is, hogy a támadóknak lehettek kapcsolataik a helyi rendőrséggel a környéken. Egy bagdadi anglikán lelkész emlékeztett arra, hogy nemrég brit katonák a dél-iraki Bászrában megölték a Mahdi Hadsereg egyik vezetőjét.

Az emberrablásért egyelőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget. A BBC biztonsági tudósítója szerint az iraki kormánynak ugyanakkor választ kell adnia azokra a kérdésekre, hogyan történhetett meg, hogy fényes nappal, minisztériumi területen történt emberrablás.

A négy elrabolt őr a kanadai tulajdonú GardaWorld biztonsági cégnek dolgozott, amelyik az egyik legnagyobb ilyen profilú cég Irakban. A vállalkozásnak főként brit alkalmazottai vannak. A számítástechnikai szakember a Bearingpoint nevű amerikai tanácsadó cégnek dolgozott, amely 2003 óta vesz részt iraki fejlesztési programok kialakításában.

Brit sajtóértesülések szerint túszmentő akcióra készül a brit kormány, ezt azonban egyelőre nem erősítették meg. Éjjel ülést tartott a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA. Tony Blair miniszterelnök az ülés után nem erősítette meg az SAS-egység kiküldését, de kijelentette, hogy a brit hatóságok minden lehetséges módon igyekeznek elérni az elraboltak kiszabadulását.

Az SAS iraki bevetésére már volt példa hasonló helyzetben: a kommandós alakulat katonái tavaly márciusban Norman Kember brit békeaktivistát és két kanadai társát szabadították ki iraki emberrablók fogságából. Kemberéket fél évvel korábban rabolták el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK