Az emberi jogok kérdésének minden vonatkozása terítékre került azon a zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen, amelyet spanyol és kubai diplomaták tartottak Havannában - közölték Madridban szerdán, a tárgyalások után.

Bernardino León spanyol külügyi államtitkár újságíróknak elmondta, hogy a politikai foglyok helyzete is napirendi téma volt, noha a kubai kormány nem ismeri el a létezésüket. Kubai ellenzékiek arra panaszkodtak a kétnapos konzultáció kapcsán, hogy a spanyol küldöttség nem találkozott velük.

León szerint a havannai megbeszéléssel elindított mechanizmusba beletartozik majd a folyamatos konzultáció is, nem érik be az évi kétszeri találkozóval, amelyben már megállapodtak. Spanyol részről folyamatos figyelmemmel fogják követni a fejleményeket - mondta az államtitkár, aki szerint a kétoldalú fórum eredményeket fog hozni, és megkönnyíti a párbeszédet Kuba és az Európai Unió között.

Elizardo Sánhez kubai ellenzéki vezető azt mondta, "reméli, hogy a spanyolok sikert értek el, de ő kétli, hogy bármit is kaptak volna". Egy másik neves ellenzéki, Vladimiro Roca kevésbé volt udvarias. "Szerintem a Zapatero-kormány megvonja támogatását Kuba demokratizálásától, és feltétel nélkül támogatja a zsarnokságot" - vélekedett.

Spanyolország a többi uniós államtól eltérő politikát alakított ki Kubával kapcsolatban, és külügyminisztere áprilisi havannai látogatásakor tárgyalásokba kezdett vele.

Az amerikai kormányzat, amely évtizedek óta Kuba elszigetelésére törekszik, keményen megbírálta a spanyol politikát, és Condoleezza Rice külügyminiszter e heti látogatásán fel is fogja vetni a kérdést Madridban. Mint kedden mondta, a spanyol diplomácia "a törékeny kubai demokratikus ellenzék kárára" épít kapcsolatokat a havannai rezsimmel.