Elfogták Ratko Mladic közeli munkatársát

2007.05.31. 19:30

Elfogták Zdravko Tolimir volt boszniai szerb tábornokot. Tolimir a harmadik legkeresettebb a boszniai háborús bűnök miatt üldözött volt vezetők közül. Elfogása felgyorsíthatja a Ratko Mladic és Radovan Karadzic után folyó nyomozást. Tolimir péntek délután már elindult Hága felé.

Elfogták az egyik legkeresettebb hágai vádlottat csütörtökön Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság határán. Zdravko Tolimir volt boszniai szerb tábornok - Ratko Mladic fővádlott egykori közeli munkatársa - került rendőrkézre. A hírt csütörtök este megerősítette a boszniai szerbek autonóm köztársaságának kormányszóvivője is, aki szerint a férfi Hágába szállítása folyamatban van.

Pénteken kiderült, a tábornokot egy Szarajevó melletti NATO-támaszponton tartják fogva, és 13 órakor indult el vele Hágába, a Nemzetközi Törvényszék (NT) székhelyére a repülőgép. Előtte orvosi vizsgálatnak vetették alá. Achim Winkler, az Európai Unió boszniai békefenntartó erejének (EUROFOR) szóvivője szerint Tolimirt egy EUROFOR-helikopter szállította csütörtök éjjel a boszniai szerb fővárosból, Banja Lukából a Szarajevó melletti butmiri támaszpontra.

A sajtóbeszámolók szerint a nyugalmazott tábornokot a szerb és a boszniai szerb rendőrség közös akciója eredményeként, illegális határátlépési kísérlet közben, a határon fekvő Ljubovija közelében fogták el. Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és Ratko Mladic, a boszniai szerbek háborús időkbeli katonai parancsnoka után a harmadik leginkább keresett hágai vádlott került a boszniai szerb hatóságok kezére.

Rasim Ljajic, a nemzetközi törvényszék szerbiai partnerirodájának vezetője szerint "mostantól egyetlen szökevény sem alhalt nyugodtan", mivel a polgári és a katonia hírszerzés egyaránt keresi őket. A BBC szerint Talimir elfogása fontos áttörés a boszniai háború bűnösei utáni nyomozásban, amely felgyorsíthatja az egykori parancsnoka, Mladic és a volt boszniai szerb elnök, Radovan Karadzic utáni kutatást is.

Tolimirt 2005-ben vádolta meg a nemzetközi törvényszék a boszniai muzulmánok terhére 1995-ben Srebrenicában és Zepában elkövetett háborús bűnökért. A tábornok az 1992-1995-ös boszniai háború idején a boszniai szerb hadsereg vezérkarának hírszerző osztályát vezette, és Mladic legközelebbi munkatársai közé tartott. A B-92 belgrádi rádió szerint az utóbbi években a Mladic bujkálását segítő titkos hálózat főszervezőjeként emlegették.

KAPCSOLÓDÓ CIKK