"Mengele" néven futott egy lengyel korrupcióellenes akció

2007.05.31. 20:16

"Mengele" névre keresztelte egyik műveletét a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) - jelentette a Gazeta Wyborcza lengyel napilap csütörtöki számában. A hivatal egy állítólag nem fizető pácienseit gyilkoló orvos után nyomozott.

A CBA a szívátültetés egyik lengyel specialistájaként ismert sebész ellen folytatott ügyét nevezte el az auschwitzi náci haláltábor rettegett orvosáról. A hivatal azzal vádolta meg a dr. G. néven emlegetett sebészt, hogy megölte azokat a betegeit, akik nem voltak hajlandók hálapénzt fizetni neki. A CBA februárban őrizetbe vette az orvost, akit azonban a varsói fellebbviteli bíróság május közepén szabadon engedett, mert nem találta megalapozottnak a gyilkosság vádját.

A CBA-művelet sokkoló fedőnevének kiszivárgása után a fellebbviteli bíróság bejelentette: írásban fog panaszt tenni a kormányfőnél a korrupcióellenes hivatal ellen.

A "halál angyalaként" is ismert Josef Mengele éveken át volt az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor orvosa, ő szelektálta a táborba érkezett deportáltakat, és iszonyatos kísérleteket végzett a foglyokon. A náci uralom bukása után sikerült Dél-Amerikába szöknie, feltehetőleg 1979-ben halt meg balesetben, tengeri fürdőzés közben.