Megszavazta az ENSZ BT annak a törvényszéknek a felállítását, amely felelősségre vonhatja majd a Rafik Haríri volt libanoni miniszterelnök elleni merénylet gyanúsítottjait. A döntést még Libanonnak is jóvá kell hagynia.

Jóváhagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsa annak a nemzetközi bíróságnak a felállítását, amelynek feladata Rafik Haríri libanoni miniszterelnök elleni merénylet gyanúsítottjainak felelősségre vonása lesz. A javaslat mellett a BT tíz tagja szavazott, ellene senki, öten - Oroszország, Kína, Dél-Afrika, Indonézia és Katar - tartózkodtak. A közel-keleti országnak június 10-ig kell ratifikálnia a bíróság felállítására vonatkozó javaslatot.

Harírit, másokkal együtt 2005. február 14-én gyilkolták meg Bejrútban egy autóba rejtett nagy erejű pokolgéppel. A szíriai megszállást ellenző politikus megölését követő nemzetközi felháborodás nyomán Damaszkusz kénytelen volt kivonni a Libanont 29 éve megszállva tartó csapatait.

Az ügyben lefolytatott ENSZ-vizsgálat arra utaló jeleket talált, hogy a feltehetően politikai indíttatású merénylethez Szíriának és a libanoni biztonsági erőknek is közük volt. Az üggyel kapcsolatban tavaly óta őrizetben van négy magas rangú, szírbarát libanoni katonatiszt. Szíria ugyanakkor tagadja a vádakat.

Libanonban és a térségben komoly politikai vita folyik a nemzetközi törvényszékről. Szíria a döntést követően közölte, szerinte a különleges törvényszék sérti Libanon szuvereintását, és felállítása további bizonytalanságba sodorhatja az országot. Libanonban feszült a hangulat egy múlt heti robbantássorozat és amiatt, hogy az ország észeki részében tovább folynak a véres összecsapások egy palesztin menekülttábor körül a Fatah al Iszlám nevű szélsőséges csoporttal.