Bosszúból fertőzhettek holland AIDS-esek

2007.06.01. 16:11

Egyre terebélyesedik az AIDS-botrány Hollandiában: szerda óta már 12 áldozat jelentkezett, akiket homoszexuális partikon elkábítottak, majd megfertőztek az AIDS kórokozójával. Holland sajtóhírek szerint további áldozatok felbukkanására lehet számítani. Az egészségügyi hatóság péntektől külön segélyvonalon várja hívásukat.

Homoszexuális partikon szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal elkábított áldozatokat Hollandiában - jelentette az MTI. Az ügyben három meleg, HIV-fertőzött férfit és egy kábítószer-kereskedőt letartóztattak. Ketten már beismerő vallomást is tettek.

Ezek szerint a "HIV-partikat" hetente tartották, legalább egy éven keresztül. A forgatókönyv végig ugyanaz volt: internetes ismerkedő fórumokról, homoszexuális kapcsolatra vágyó jelöltek közül mindig kettőt hívtak meg az egyik letartóztatott, a 48 éves Peter M. groningeni lakásába.

Az áldozatok italába a GHB vagy folyékony extasy néven ismert drogot keverték. Az elkábított férfiakat többször megerőszakolták, majd HIV-fertőzött vért fecskendeztek beléjük. Az ehhez szükséges felszerelést a kórházi ápoló Peter M. szerezte munkahelyéről, a vér pedig a tettesektől származott.

Az áldozatok homoszexuális vagy biszexuális férfiak voltak. Legtöbbjük még most sem mer jelentkezni a hatóságoknál, mert házasok vagy magas beosztásban dolgoznak. Félnek, hogy nemi identitásukra fény derül, és éppen azért fogadták el a tettesek meghívását a privát partira, hogy ezt elkerüljék.

Halálos ítélet

A rendőrség szerint a súlyos testi sértéssel, szexuális bűncselekményekkel és kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsított férfiak indítéka a HIV-fertőzöttségük miatt érzett bosszúvágy lehetett. A tettesek "különös élvezettel" tették tönkre a mit sem sejtő áldozatok életét.

Gerrit de Vries, egy groningeni AIDS-segélyszolgálat munkatársa két áldozatot is ismer személyesen. "Annyira borzalmas történet ez, hogy el sem akartam hinni, amikor elmesélték. Ez maga a halálos ítélet" - mondta a de Volkskrant című holland napilap tudósítójának.

Sven Danner professzor, az amszterdami szabadegyetem (Vrije Universiteit, VU) orvosi karának AIDS-szakértője a de Telegraaf című lapnak elmondta: "Az injekcióban kapott HIV-vírustól majdnem 100 százalékos valószínűséggel lehet megbetegedni. Legalább olyan ez, mint egy gyilkossági kísérlet."

Poloskavadászat

Groningenben már tavaly feltűnt a hatóságoknak, hogy hirtelen megugrott az HIV-fertőzöttek száma a városban. Több panasz is befutott, hogy bizonyos privát meleg partikon nem sokat adnak a biztonságos szex előírásaira. A homoszexuális köröket ismerő szervezetek munkatársai igyekeztek mindenkit óvatosságra inteni, idén februárban aztán az egyik áldozat feljelentést tett, és a rendőrség elindította a nyomozást.

A partik mintája a Bug Chasing (Poloskavadászat) vagy Bug Party (Poloska-parti) elnevezésű rendezvény. Ilyet elsősorban az Egyesült Államokból rendeznek. A résztvevők HIV-fertőzött és még egészséges melegek, akik önként vállalják a fertőzés kockázatát. Gyakran el is kapják a gift (ajándék) vagy gHIVft néven emlegetett halálos vírust. A bizarr társadalmi jelenségről dokumentumfilmet is forgattak már, The Gift (Az ajándék) címmel - írja a német Die Welt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK