Bush most már megállítaná a felmelegedést

2007.06.01. 9:34

Új hosszútávú megállapodást sürgetett a klímaváltozásért felelős gázok kibocsátásának csökkentéséről George Bush. Az amerikai elnök találkozókra hívná a 14 legnagyobb szennyező országot. A BBC szerint ugyanakkor terve elsősorban kibúvó az alól, hogy a jövő heti G8-csúcson elfogadja a német kezdeményezést, amely drasztikus szennyezéscsökkentést szorgalmaz.

Nemzetközi megállapodást sürget a klímaváltozásért felelős gázkibocsátás csökkentésének hosszútávú céljairól George Bush. Az amerikai elnök közölte, több találkozót is szervez, hogy összehozza az USA-t és a 14 legnagyobb szennyezőt - a fejlődő országokat, így Kínát és Indiát is beleértve -, hogy 2008 év végéig meghatározzák a szennyezés csökkentésének mértékét. Bush a jövő heti G8 (a legfejlettebb ipari államok és Oroszország) találkozót megelőzően beszélt a tervekről, ahol várhatóan Németország szorgalmazza majd a gázkibocsátás csökkentését.

Roger Harrabin, a BBC környezetvédelmi elemzője szerint ugyanakkor Bush beszédében nem sok részletet árult el, és az általa javasolt lépésekkel inkább azt szeretné elérni, hogy a G8 keretein kívülre vigye a klímaváltozás ügyét. Angela Merkel német kancellár például konkrétabb, ő arról szeretne megállapodást tető alá hozni a G8-csúcson, hogy a széndioxid-kibocsátást 2050-re az 1990-es szint felére csökkentsék.

Bush csütörtöki beszédében azt állította, kormánya komolyan veszi a klímaváltozás jelentette veszélyt, és közölte, már a Kiotói-egyezmény lejárása utáni megállapodáson dolgoznak. Az Egyesült Államok ugyanakkor nem írta alá az említett egyezményt, amely 2012-ig szabja meg, a gázkibocsátás csökkentésének mértékét.

Bush szerint a globális felmelegedés porblémájára új technológiák kifejlesztésével lehet megoldást találni, amelyben az USA az élen jár. Az elnök arra kérte a többi országot, hogy töröljék el a tiszta energiát előállító technológiákra kivetett járulékokat. A Greenpeace szerint ugyanakkor csak egy módon lehet kordában tartani a gázkibocsátást: ha maximálják a mennyiséget és lehetővé teszik a kibocsátási kvótákkal való kereskedelmet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK