Kacsa volt a veséért folyó valóságshow

2007.06.01. 22:57

Kacsa volt, hogy egy holland valóságshow-ban a televízió képernyői előtt, egyenes adásban választja ki egy halálosan beteg asszony Hollandiában, hogy kinek adja ép veséjét - közölték pénteken a műsor készítői.

A pénteki műsor már előre éles etikai bírálatokat váltott ki, még Jan Peter Balkenende holland kormányfő és az Európai Bizottság egyik szóvivője is megszólalt az ügyben. Világszerte panaszok sokasága érkezett a holland nagykövetségekhez, mindenki megdöbbenését fejezte ki az ízléstelen show miatt.

A Nagy Donorshow című műsort úgy harangozták be, hogy három vesebeteg száll versenybe azért, hogy elnyerje a műthetetlen agydaganattal küzdő donor - a 37 éves "Lisa" - egyik veséjét.

Mint azt a műsorkészítők pénteken az utolsó pillanatban fölfedték, a nő hivatásos színész, és természetesen egészséges, sőt az állítólagos vesebetegek is csak a szélhámossághoz tartoztak.

A BNN holland tévé azzal indokolta a világraszóló tréfát, hogy fölhívja a figyelmet arra, mekkora hiány van Hollandiában szervadományozókból, egy helyi rádió műsorába betelefonálók szerint viszont az egészet csak a nézettség növeléséért csinálták.