Nyolc évi raboskodása után szabadlábra helyezték pénteken Jack Kevorkian amerikai orvost, az eutanázia (kegyes halál) legfőbb amerikai szószólóját, aki 1990 és 1998 között több mint 130 halálos betegnek segített az öngyilkosságban, illetve egy esetben ő maga adta be a halálos injekciót.

1999-ben ítélték tíz és huszonöt év közötti időtartamú börtönbüntetésre a halálos injekció beadásáért. Korábban is számos bírósági eljárás indult ellene, de mivel az előző esetekben nem saját kezűleg fecskendezte be a halálos szert, hanem csak előkészítette, és a betegre hagyta a halálba vezető út végső lépését, nem találtak elégséges jogi alapot az elítélésére.

Idő előtti szabadulásának okáról ellentmondó jelentéseket közölt az amerikai média. Az AP hírügynökség szerint jó magaviseletére tekintettel kapott kedvezményt, a Local 5 nevű michigani tv-állomás viszont tudni véli, hogy a 79 éves elítélt gyógyíthatatlan beteg. Legfeljebb egy éve van hátra, s emberiességi megfontolásból bocsátották szabadon teljes büntetésének letöltése előtt.

Amikor elhagyta a Michigan állambeli Coldwaterben lévő börtönét, Kevorkian megfogadta, hogy többé nem sérti meg a törvényt. Nem titkolja azonban, hogy változatlan az álláspontja: továbbra is alapvető emberi jognak tartja a kegyes halálhoz való jogot. Folytatni kívánja harcát az eutanázia legalizálásáért, de immár kizárólag törvényes eszközökkel - mondta a Fox2 News televíziónak kevéssel kiszabadulása előtt.