Videót tettek közzé elrablói az interneten Alan Johnston BBC-s tudósítóról. Ezek az első képek, sőt szinte az első közvetlen hírek a férfiról márciusi elrablása óta. Johnstont a Gázai övezetben ejtette túszul egy szélsőséges iszlám szervezet.

Jó egészségnek örvend és jól bánnak vele elrablói - állítja Alan Jonhnston, a BBC elrabolt gázai tudósítója azon a felvételen, amelyet fogva tartói tettek közzé pénteken. A felvételen a piros pólóban, ülve látható újságíró a palesztinokra kivetett nemzetközi szankciók feloldását kéri, majd arról beszél, hogy a brit kormány az ott élők akarata ellenére igyekszik megszállmi a muszlimok földjét.

Jonhstonról március 12-i elrablása óta alig lehetett valamit tudni, sokáig az sem volt világos, ki és miért rabolta el. Csak közel két hónappal az emberrablás után - május elején - került egy felvétel az al-Dzsazíra arab hírtelevízióhóz.

Az akkori felvétel alapján a férfi elrablója az Iszlám Hadsereg nevű szervezet, amely a tudósító szabadon engedése fejében saját, britek által bebörtönzött tagjainak kiengedését követeli.

Azt nem tudni, hogy az Iszlám Hadsereg által az al-Ekhlász honlapon közzétett videó mikor készült. Johnston volt az egyetlen állandó nyugati tudósító a Gázai övezetben, elrablása miatt számos érdekvédelmi szervezet tiltakozott. A BBC által kezdeményezett, szabadon engedését követelő internetes petíciót több mint százezren írták alá.