Ezer sérültje van a rostocki zavargásoknak

2007.06.02. 20:15

Álarcos tüntetők zúdítottak kőzáport a rendőrökre a küszöbön álló G8-as csúcstalálkozó helyszínén Németországban. Az összecsapásokban 433 rendőr és több mint 500 tüntető sebesült meg, 125 tiltakozót vettek őrizetbe. Az igazi nagyüzem azonban csak szerdán kezdődik.

Vasárnap reggeli adatok szerint többb mint 400 rendőr sebesült meg szombaton délután Rostockban a fejlett ipari államokat és Oroszországot tömörítő, G8-csoport küszöbön álló csúcstalálkozója, illetve a globalizáció ellen tiltakozó tüntetők, valamint a biztonság védelmére kivezényelt rendőrök között kitört összetűzések során.

Szombaton délután a tüntetők egyes csoportjai gyújtópalackokkal, kövekkel és festékkel töltött zacskókkal dobáltak meg rendőrautókat, többet felgyújtottak, illetve felborítottak. Szélsőbaloldali autonóm csoportok több helyütt barikádokat emeltek, a rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be ellenük, és utcai összecsapások voltak.

A rostockiak többsége az erőszakos cselekményektől tartva már szombaton valósággal elmenekült az északnémet kikötővárosból, ahol a hatóságok vasárnap délelőtt kezdték meg a károk helyreállítását, illetve az erőszakos cselekmények nyomainak eltakarítását. A rendőrség hivatalos közlése szerint a városban helyreállt a nyugalom.

"A radikális tüntetők mindent szétzúznak, ami az útjukba kerül" - mondta Karsten Wolff rendőrségi szóvivő. A rendőrök közül 433-an sebesültek meg, 30-en súlyosan. Több a sebesült a szélsőbaloldali tüntetők között is, a demonstráció szervezői szerint közülük 520-an sérültek meg, 20-an súlyosan. A rendőrség 125 embert vett őrizetbe.

Élesen elítélte az erőszakos akciókat Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány belügyminisztere. A konzervatív politikus nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy mintegy kétezer tüntető "brutális cselekedeteivel" lerombolta több tízezer tiltakozó békés megmozdulásának képét. A miniszter - és több más politikus is - a történtek után különösen jogosnak és indokoltnak nevezte az amúgy hatalmas vitát kiváltó biztonsági intézkedéseket, amelyek összköltsége vasárnapi értesülések szerint mintegy 100 millió euró.

Fotó: MTI

A hatóságok becslése szerint szerte  kora délutánig mintegy ötvenezer tüntető érkezett, részben külföldről az észak-németországi kikötővárosba a "Lehetséges egy másik világ" jelmondattal meghirdetett demonstrációra. A szervezők szerint mintegy nyolcvanezren gyűltek össze. A rostocki megmozdulásokban az Greenpeace környezetvédelmi szervezet, az Attac elnevezésű nemzetközi globalizáció-ellenes mozgalom németországi szárnya és különböző szélsőbaloldali csoportosulások vesznek részt. Az erőszakra hajlamos tüntetők nagy része a zavargásoktól sújtott városban maradt, ezért a német rendőrség erősítést vezényelt Rostockba.

Tüntetők és rendőrök Rostock utcáin
 
A  fejlett ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8-csoport találkozója szerdán kezdődik, a tervezett témák között szerepel a globális felmelegedés, az AIDS elleni küzdelem és a világgazdaság helyzete. A német rendőrség - a helyi sajtó szerint - minden idők legnagyobb akciójával készül a találkozóra. A tárgyalásoknak otthont adó tengerparti Heiligendamm üdülőhelyet egy 12 kilométeres vasbeton és acél kerítéssel vették körül, a biztonságra pedig összesen 16 ezer rendőr vigyáz.