A kínai hadsereget is elérte a madárinfluenza

2007.06.04. 19:13

Madárinfluenzában meghalt a kínai hadsereg egy katonája - közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A tájékoztatás szerint a délkelet-kínai Fucsien (Fujian) tartományban szolgálatot teljesítő 19 éves férfi vasárnap hunyt el. Ő volt a betegség 16. halálos áldozata az ázsiai országban.

Utoljára márciusban érkezett jelentés Kínából arról, hogy halálos áldozatot követelt a kór, amelyben eddig - laboratóriumi vizsgálatok által igazoltan - 25-en betegedtek meg az országban. A WHO figyelmeztetett, hogy Kínában nem kielégítő a vírus háziszárnyasokban való esetleges jelenlétének a figyelemmel követése.

A katona szervezetében május 18-án azonosították a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusát, s azóta katonai kórházban kezelték.

2003 óta 309 emberi madárinfluenza-megbetegedés vált ismertté világszerte, s 188 esetben halált okozott a vírus, amely elsősorban a baromfik körében pusztít, és a szárnyasokról került át az emberekre, de szakemberek tartanak tőle, hogy a H5N1 altípus egy mutáció révén gyorsan elkezdhet terjedni emberről emberre, akár milliók halálát okozó járványt idézve elő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK