Belgrádban tárgyal Carla del Ponte

2007.06.04. 19:50

Belgrádban megvan a kellő politikai akarat ahhoz, hogy mielőbb és teljes körűen lezárja az együttműködést a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) - erről igyekezett meggyőzni Vojislav Kostunica szerb kormányfő hétfőn az NT főügyészét, aki Szerbia európai integrációs törekvései szempontjából döntő jelentőségű látogatást kezdett Belgrádban.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék főügyésze azért érkezett négynapos látogatásra a szerb fővárosba, hogy felmérje, milyen előrelépés történt, illetve várható az NT irányában tanúsított, korábban elégtelennek minősített belgrádi együttműködésben.

Del Ponte elsőként Kostunicával ült tárgyalóasztalhoz. A megbeszélés után a felek nem nyilatkoztak, de a szerb kormányhivatal közleménye szerint Kostunica a találkozón leszögezte: a hágai együttműködés lezárása kormánya öt kiemelt célja közé tartozik, s elsősorban Szerbia érdeke, hogy teljesítse nemzetközi kötelezettségeit. Del Ponte kijelentette, hogy a törvényszék Belgrád teljes körű együttműködésére tart igényt annak érdekében, hogy a még szökésben lévő vádlottak mielőbb Hágába kerüljenek.

A hágai főügyész Belgrádban Boris Tadic szerb elnökkel és azokkal a biztonsági és hírszerzési vezetőkkel is találkozik, akik az NT által körözött szerb háborús bűnösök ügyében illetékesek.

Látogatásának külön jelentőséget ad, hogy először ült tárgyalóasztalhoz a május 15-én EU-barát pártok által megalakított új szerb kormány tagjaival. A főügyész első ízben utazott a szerb kabinet meghívására Belgrádba, négynapos útja minden korábbi látogatásánál hosszabb, s ez Del Ponte utolsó belgrádi tárgyalássorozata, mielőtt szeptemberben távozik tisztségéből.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK