Bojkottálta saját perét a volt libériai diktátor

2007.06.04. 17:43

Nem ment el saját perének nyitótárgyalására Charles Taylor, Libéria egykori elnöke. Taylor levélben közölte az ügyében eljáró különleges bírósággal: a tárgyalás nem tisztességes, mert csak egy védőügyvédje lehet. Taylort háborús bűncselekményekkel és emberiség ellen elkövetett bűnökkel vádolják az 1989-ben kirobbant libériái polgárháború, és az 1991-2001-ig tartó Sierra Leone-i konfliktus miatt. Taylor tagadja a vádakat. Ez az első per, amely afrikai diktátor ellen indult.

Drámai jelenetekkel kezdődött a háborús és emberiség elleni bűnökkel vádolt Charles Taylor volt libériai elnök hágai pere. Taylor levélben közölte a bírákkal, nem tisztességes a tárgyalás, mert a vádhatóság képviselői túlsúlyban vannak a számára hivatalból kirendelt egyetlen védőügyvéddel szemben. Azt írta, addig nem jelenik meg, amíg nem biztosítják a szerinte megfelelő körülményeket. "Nem leszek a fügefalevél, amivel takarózhat a bíróság e színjátékban" - írta Taylor.

Taylort 11 rendbeli háborús és emberiség ellen elkövetett bűntettekkel és a nemzetközi humanitárius törvények megsértésével vádolják. A vádirat szerint hatalma idején véres konfliktust robbantott ki a hazájával szomszédos Sierra Leonéban, amelyben 1991 és 2001 között mintegy 120 ezer ember vesztette életét. Korábban Libériában szított a diktátor véres polgárháborút, amelyet csak 2003-ban sikerült lezárni. Ez is százezrek életét oltotta ki. Taylor tagadja a vádakat.

Hosszú per lesz

Taylor levelének felolvasását követően a védőügyvéd, Karim Khan annak ellenére elhagyta az tárgyalótermet - mondván így nem tud utasításokat kapni védencétől -, hogy Julia Sebutinde bíró arra utasította, Taylor távollétében is maradjon a helyén. Egy óra vita után a nyitóbeszédekkel végül megkezdődött a tárgyalás.

Az ENSZ Sierra Leone-i Különleges Bíróságán megnyitott per várhatóan egy-másfél évig tart majd. Nagy-Britannia már felajánlotta, hogy szívesen bebörtönzi Taylort, amennyiben elítélik. Az emberjogi szervezetek azt remélik, hogy a per jelzi: senki, még államfők sem bújhatnak ki a felelősség alól.

Véres gyémántok

Taylor 1989-ben robbantotta ki a libériai polgárháborút, és egyike lett az egymással harcoló haduraknak. A nyugat-afrikai ország legerősebb politikusaként 1997-ben megnyerte a háborút lezáró elnökválasztást. Eközben 1991-ben Taylor egyik harcostársa, Foday Sankoh lázadást kezdett Forradalmi Egységfrontjával (RUF) Sierra Leonéban. Az ügyészek azzal vádolják Taylort, hogy kiképzéssel, pénzzel, fegyverekkel segítette a lázadás kirobbantását, sőt katonákat is adott kölcsön.

Forrás: EPA
Amputáltak labdarúgó-bajnoksága Sierra Leonéban

Az RUF hírhedtté vált, amiért a háború során civilek ezreit csonkolták tagjai. A vádak szerint Taylor azért segítette a Sierra Leone-i lázadás kirobbantását, hogy bábkormányt ültethessen az országba és rátehesse a kezét a gyémántbányákra. A Sierra Leone-i felkelés azonban összeomlott. Az ország háborús törvényszéke vádat emelt Taylor és Sankoh ellen is. Sankoh azonban 2003-ban meghalt.

Taylor pedig ugyanabban az évben elvesztette a hatalmat, amikor a rivális milíciák támadásai miatt Nigériába kellett menekülnie. Onnan vitatott körülmények között szállították Hágába - írja a BBC. A tárgyalást hatalmas kivetítőkön, élőben közvetítették Freetownban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK