Még hallgat az elfogott boszniai szerb tábornok

2007.06.04. 20:14

Nem nyilatkozott bűnösségének elismeréséről Zdravko Tolimir volt boszniai szerb tábornok a volt Jugoszláviában elkövetett bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék előtt Hágában hétfőn, mert úgy vélte, őrizetbevételekor megsértették emberi jogait.

Tolimirt a szerb-boszniai határ közelében fogták el a múlt héten, és letartóztatása elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy az Európai Unió javulást lásson Szerbia és a törvényszék együttműködésében és bejelentse a társulási tárgyalások újraindítását.

A tábornok a törvényszék katonai fővádlottjának, az igazságszolgáltatás elől máig bujkáló Ratko Mladicnak az egyik fő segítője volt, egyebek között népirtással, gyilkosságokkal, kínzással, deportálással vádolják. Részben őt teszik felelőssé az 1995-ben megostromolt muzulmán lakosságú boszniai város, Srebrenica tragédiájáért, amelyben a boszniai szerb erők közel 7 és fél ezer férfit és fiút kivégeztek.

Tolimirnak harminc napon belül kötelessége nyilatkozni, bűnösnek tartja-e magát, vagy nem. Most azonban elutasította, mert úgy vélte, megsértették a jogait azzal, hogy Szerbia területén elfogták, de átszállították a boszniai szerbek területére.

Első megjelenése során arra is utalt, hogy nincs jó egészségi állapotban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK