Prágába érkezett George Bush amerikai elnök

2007.06.04. 21:40

Egyhetes európai körútjának első állomására, Prágába érkezett hétfő este George Bush amerikai elnök.

George Bush kedd délelőtt vezető cseh politikusokkal tárgyal a Hradzsinban, majd vendéglátójával, Václav Klaus cseh elnökkel együtt sajtóértekezletet tart. Diplomáciai megfigyelők azt várják, hogy a megbeszélések középpontjában a Csehországba tervezett amerikai radarállomás ügye áll.

A médiák által korábban megszellőztetett értesülést, miszerint az amerikai államfő kedden fontos beszédet mond egy emberi jogokkal foglalkozó prágai konferencián, hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

A közép-európai régió egyik legnagyobb légikikötőjének számító Ruzyne repülőtéren Bush érkezésekor több mint fél órára teljesen leállították a forgalmat, s a repülőtér egész területét több száz rendőr és katona ellenőrizte. Ennek következtében több tucatnyi légi járat késve indult, illetve késve szállt le.

A repülőtérről George Bush a városba hajtott. A több kilométeres út szintén üres volt, mert ugyancsak lezárták a forgalom elől. Hétfő reggeltől kedd estig zárva tart a cseh államfő székhelyéül szolgáló Hradzsin várkomplexum, s a környékbeli utcák közül is lezártak néhányat. A forgalomkorlátozások komoly közlekedési dugókat okoztak. George Bush és szűkebb kísérete várhatóan a belvárosi Hilton szállóban tölti az éjszakát.

Az amerikai államfő biztonságára mintegy 1500 cseh rendőr és kommandós, valamint néhány tucat amerikai katona ügyel. George Busht európai útjára mintegy 850 személy kísérte el.

A Csehországba tervezett amerikai radarállomást a legutóbbi felmérések szerint a cseh lakosság mintegy kétharmada elutasítja. Néhány órával Bush érkezése előtt Prágában több ezer ember tüntetett a tervek ellen. Mintegy százfős anarchista csoport a tüntetés folyamán megpróbált a Hradzsin elé vonulni, de a rendőrség kisebb dulakodás árán megakadályozta ezt.

Forrás: EPA

George és Laura Bush a prágai reptéren

Mirek Topolánek cseh miniszterelnök kijelentette, hogy Bushsal való találkozóján az amerikai vízumok ügyét is fel kívánja majd vetni. Leszögezte azonban, hogy a cseh kormány az amerikai radar ügyét nem kívánja összekötni az amerikai vízumok ügyével.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter szerint alapvetően baráti látogatásról van szó, s előrelépésre a rövid tárgyalásokon sem a radar, sem a vízumok ügyében nem érdemes számítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK