Tüntetők várják Busht Prágában

2007.06.04. 18:49

Több ezer ember tüntetett hétfő este Prágában az Egyesült Államok politikája ellen abból az alkalomból, hogy George Bush amerikai elnök néhány óra múlva rövid látogatásra a cseh fővárosba érkezik.

Az első tiltakozó akciót a prágai amerikai nagykövetség előtt tartották, ahol a kommunista fiatalok kezdeményezésére mintegy 200 személy követelte, hogy a cseh kormány utasítsa el az ország területére telepítendő amerikai radarállomást. A baloldali fiatalok a diplomáciai képviselet elől a Loretói térre vonultak, ahol az amerikai támaszpont elleni fő tiltakozásra került sor. Az akció kezdetekor már néhány ezer ember volt a téren. A tiltakozást eredetileg a Hradzsin térre tervezték, de azt a hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezték.

A legutóbbi felmérések szerint a cseh lakosság kétharmada elutasítja a tervezett amerikai radart. A tiltakozó petíció alatt pedig már mintegy 125 ezer aláírás gyűlt össze.

A nyilvánosságra került értesülések szerint a Csehországba telepítendő amerikai radar lesz a legfőbb témája azoknak a megbeszéléseknek is, amelyeket George Bush folytat majd kedden vezető cseh politikusokkal.

Václav Klaus cseh államfő a konzervatív Lidové Novinyben hétfőn közölt írásában kiállt a radar mellett, de megjegyezte: mindent nagyon részletesen meg kell vitatni, s a végső döntést csak azután kellene meghozni.

Mirek Topolánek miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában szintén a radar mellett érvelt, de ugyanakkor leszögezte: azt is "Amerika tudtára kell adnunk, hogy szövetségesek, nem pedig alattvalók vagyunk." Topolánek ezzel nyilvánvalóan azokra az erőteljes bírálatokra reagált, miszerint kormánya túlságosan is engedékeny az amerikaiakkal szemben. A kormányfő megismételte azt is, hogy a csehek nem kívánják összekapcsolni a radar ügyét az amerikai vízumok kérdésével.

A Lidové Noviny egyébként úgy tudja, hogy az amerikai vízumkényszer eltörlésére, amelyet a kelet-európai országok szeretnének elérni, jelenleg nincs semmiféle esély.

KAPCSOLÓDÓ CIKK