Meghökkent az USA Putyin keménykedésén

2007.06.05. 15:01

A hidegháborút idézi az Egyesült Államok szerint Vlagyimir Puytin orosz elnök fenyegetése. Putyin ismét Európa ellen irányítaná az orosz atomrakétákat, ha az USA Csehországban és Lengyelországban is telepíti vitatott rakétavédelmi rendszerét. A szópárbaj a szerdán kezdődő G8-csúcstalálkozót is feszültté teheti. Nicolas Sarkozy francia elnök például egyenes beszédet ígért Putyinnak.

Húsz évvel azután, hogy Mihail Gorbacsov akkori szovjet vezető és a néhai Ronald Reagen amerikai elnök aláírta a részben Európára irányuló rakéták megsemmisítéséről szóló egyezményt, Vlagyimir Putyin orosz elnök most azzal fenyegetőzik, hogy ismét Európát célozzák meg az orosz atomrakéták, ha az Egyesült Államok telepíti rakétavédelmi rendszerét Csehországba és Lengyelországba.

A berlini fal leomlása óta először fontolgat ilyen lépést Moszkva. "Putyin elnök szavai inkább 1977-et idézik, nem 2007-et. Nem igazán tudom, mit kezdjek ezzel a kijelentéssel" - kommentálta a nyilatkozatot Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő.

A Prágában tárgyaló George Bush amerikai elnök úgy fogalmazott, Oroszország nem ellenség, a hidegháború véget ért. Nicolas Sarkozy francia elnök pedig egyenes beszédet ígért Putyinnak a szerdán kezdődő heiligendammi G8-csúcstalálkozón.. "Figyelmesen meghallgatom. Őszinte párbeszédet akart. Részemről őszinte lesz" - mondta Sarkozy.

Fegyverkezési verseny

A NATO is egyenesen bírálta Putyint. "Amennyire én tudom, egyetlen ország fontolgatja Európa célbavételét rakétáival, és ez az orosz föderáció. A hasonló nyilatkozatok nem segítenek és nem kívánatosak" - mondta egy NATO-szóvivő a Timesnak.

Putyin azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a kelet-európai területekre tervezett rakétavédelmi rendszer valójában Oroszország ellen irányul. Moszkva és Peking szerint az amerikai törekvések új fegyverkezési versenyt fognak szítani. Oroszország éppen a múlt héten sikeres kísérletet hajtott végre új típusú, több robbanófejes interkontinentális ballisztikus rakétával.

Az orosz-amerikai viszályon túl Moszkva és London viszonya sem felhőtlen: a brit ügyészség kérése ellenére Oroszország nem hajlandó kiadni a Litvinyenko-gyilkosság fő gyanúsítottját, az egykori KGB-ügynök Andrej Lugovojt. A 2006 novemberében Londonban megmérgezett Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkosszolgálati ügynök halálos ágyán Putyin elnököt tette felelőssé az ellene elkövetett merényletért.

Mosolyogás és ökölrázás

Forrás: MTI
Bush Prágában: "A hidegháború véget ért"

A G8-csúcstalálkozón elemzők szerint az erős és befolyásos Oroszország létrehozására törekvő Putyin várhatóan egyszerre igyekszik majd elbűvölőnek és keménynek mutatkozni a hét vezető ipari demokrácia előtt. A 2008. márciusi elnökválasztás után leköszönő Putyin arra próbálja majd felhasználni a találkozót, hogy bizonyítsa: Oroszországra nem lehet civilizálatlan szörnyetegként tekinteni, hanem a többi résztvevővel egyenlő félként kell kezelni - írja az MTI.

Az orosz elnök legfontosabb célja lesz, hogy hangsúlyozza: Moszkva nem engedi, hogy a kulcskérdésekben nyomást gyakoroljanak rá, és ragaszkodik ahhoz, hogy adott esetben független álláspontot képviseljen. Maria Lipman, a moszkvai Carnegie Központ munkatársa mindenképpen kedves és mosolygós orosz elnökre számít a csúcstalálkozón, aki semmiképp nem fogja dühödten az öklét rázni, ha nem ért egyet valamivel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK