A kommunisták után laoszi puccsistákat fúrt meg az USA

2007.06.06. 14:06

Egy amerikai titkosügynök akadályozta meg, hogy egy 77 éves tábornok vezetésével USA-barát ellenzékiek megdöntsék a kommunista diktatúrát Laoszban. Az eset azért is ironikus, mert az Egyesült Államok négy évtizede még titkos háborút folytatott az ázsiai ország kommunista hatalmának megdöntéséért. A kaliforniai ügyészség most tíz ember ellen emelt vádat.

Amerikai titkosügynök akadályozta meg az USA egykori szövetségesei által tervezett puccsot Laoszban. A puccsistákat állítólag a 77 éves Vang Pao tábornok vezette, aki az Egyesült Államokkal szövetséges hmong közösség amerikai száműzetésben élő vezetője. A tíz puccsista ellen vádat emelt a kaliforniai ügyészség.

Vang Pao tábornok évtizedek óta Laosz kommunista rendszerének megdöntéséért küzd, 13 éven át ezt az Egyesült Államok támogatásával tette. Laosz ugyanis fontos fegyvercsempész útvonal volt a kommunista Vietnam felé a vietnami háborúban és Washington a hmongokat támogatta a kommunistákkal szemben, sőt a kommunisták megdöntésére az Egyesült Államok 1962 és 1975 között titkos háborút folytatott - írja a Times.

Hollywoodi történet 

A most elfogott csoport tagjait azzal vádolják, hogy zsoldoshadsereg felfegyverzésére és kiképzésére gyűjtöttek pénzt. Ez a Neutrality Act (semlegességi törvény) megsértésének számít, ami megtiltja, hogy amerikaiak az Egyesült Államokkal békében álló országok ellen összeesküvést szőjenek.

Az összeesküvést az amerikai, alkohollal, dohánnyal, fegyverekkel és robbanószerekkel kapcsolatos bűncselekmények elleni ATF iroda titkosügynöke leplezte le, aki fegyverkereskedőnek adta ki magát. A puccsistáknak automata gépfegyvereket, rakétavetőket, páncéltörőket, plasztikbombát, gránátokat és föld-levegő rakétákat ajánlott.

"A nyomozás olyan volt, mintha megelevenedne egy filmes forgatókönyv" - mondta Michael Sullivan, az ATF vezetője, aki a "Patinás Sas" kódnevű műveletet irányította. "Szerencsére időben sikerült megakadályoznunk a puccsot egy olyan ország ellen, amely békében áll az Egyesült Államokkal" - mondta Sullivan a Timesnak. Az ügyészség szerint Vang tábornok csoportja kémeket küldött Laoszba, ahol a felrobbantandó kormányzati épületekről és a Királyi Palotáról készítettek fotókat.

Forrás: EPA
USA-barát hmong veteránok felvonulása Washingtonban

"Emberek ezreinek elpusztítására irányuló összeesküvéssel állunk szemben" - mondta Bob Twiss amerikai ügyészhelyettes. A vietnami háborúban titkosügynökként szolgált Harrison Jack amerikai alezredest vádolják közvetítéssel. Az ügyészség szerint a puccsisták 150 ezer dollárt (28 millió forint) ígértek az első fegyverszállítmány eljuttatásáért, és közel 10 millió dollárt (187 millió forint) a további szállításokért.

A fegyvereket júniusban kellett volna a Laosszal határos Thaiföldre szállítani. Eközben az ügyészség szerint a vádlottak zsoldosokat próbáltak toborozni az amerikai hadsereg és tengerészgyalogság egykori tagjai körében. A laoszi kormány üdvözölte a vádemelésről szóló hírt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK